Soarele poate furniza 45% din electricitatea SUA până în 2050, spune administrația Biden
- Redactia Hotnews
Energia solară ar putea furniza, în anumite condiții, 45% din energia electrică a Statelor Unite până în 2050, în creștere față de 3% în 2020, a declarat miercuri un raport al administrației Biden, citat de AFP.
Pentru a atinge acest obiectiv, totuși, sunt necesare „reduceri semnificative ale costurilor, sprijinul politicilor publice și electrificarea pe scară largă” a energiei solare, spune Departamentul de Energie al SUA.
În 2020, panourile fotovoltaice și centralele solare termice au produs puțin sub 80 de gigawați (GW) în Statele Unite, suficient pentru a satisface aproximativ 3% din cererea de energie electrică a țării.
Folosirea energiei solare ar trebui să crească în medie de la 15 GW în 2020 la 30 GW în fiecare an până în 2025, apoi la 60 GW pe an între 2025 și 2030, pentru a atinge ambițiile prezentate în raport.
Administrația președintelui Joe Biden, care a făcut din lupta împotriva schimbărilor climatice una dintre prioritățile sale, urmărește vastele planuri de investiții în infrastructură încă în discuție în Congres.
„Studiul arată că energia solară, cea mai ieftină și mai rapidă sursă de energie curată, ar putea produce suficientă energie electrică pentru a alimenta fiecare casă din Statele Unite până în 2035 și, în același timp, ar putea angaja până la 1,5 milioane de oameni”, a spus Energy Ministrul Jennifer Granholm într-o declarație.
Conform scenariului dezvoltat de serviciile sale, energia solară ar reprezenta 37% din electricitate în 2035, restul fiind furnizat de energie eoliană (36%), energie nucleară (11% -13%), energie hidroelectrică (5% – 6%) ), biomasă și energie geotermală (1%).
Acesta ar fi un moment decisiv în comparație cu modelul actual: în 2020, energia regenerabilă a furnizat 21% din electricitate în Statele Unite, restul fiind produs de gaze naturale (40%), nucleare (20%) și cărbune (19%) ).
Într-o scrisoare adresată factorilor de decizie politică, aproape 750 de companii din sectorul energiei solare au insistat asupra necesității de a extinde politicile de sprijin existente și de a le pune în aplicare pe termen lung.
Cvadruplul ratei actuale a instalațiilor până în 2030 reprezintă „o cursă contra timpului”, spun ei, cerând în special consolidarea creditului fiscal actual pe investițiile în energia solară.