Sari direct la conținut

Soarta companiilor Electra si Hidroenergetica devine incerta

HotNews.ro
Constantin Trihenea si ministrul Ion Ariton, Foto: AGERPRES
Constantin Trihenea si ministrul Ion Ariton, Foto: AGERPRES

Reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea colosilor energetici, Electra si Hidroenergetica, bate pasul pe loc. Pana si entuziasmul celor de la Ministerul Economiei pare sa se stinga incetul cu incetul. Numeroasele procese aflate pe rol impotriva reorganizarii creaza incertitudini, fapt pentru care autoritatile au inceput sa evite avansarea unor noi date aproximative pentru constituirea celor doua companii. „Nu putem sa spunem caare va fi data infiintarii companiilor. Trebuie sa asteptam sa vedem ce decide instanta. Ne preocupa si pe noi aceasta situatie, mai ales ca instanta a dat ca termen chiar si 6 decembrie 2011 (n.red.termen de judecata). Pur si simplu este un termen nefiresc”, a declarat pentru HotNews.ro, Constantin Trihenea, cel care a preluat conducerea Hidroelectrica de la 1 ianuarie 2011. In urma cu cateva zile, si ministrul economiei, Ion Ariton, a declarat pentru HotNews.ro ca nu a fost stabilit un termen aproximativ pentru infiintare. „Nu am ajuns, inca, la un punct de vedere comun cu Fondul Proprietatea”, a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, discutiile au fost blocate pentru un timp deoarece Fondul Proprietatea are, pentru moment, ca prioritate, listarea sa la bursa, actiune programata pentru 25 ianuarie 2011. „La finalul lunii, vom relua discutiile si atunci vom putea analiza cu mai multa eficienta problema infiintarii companiilor”, a precizat ministrul.

  • Procesul de constituire a celor doi giganti energetici este blocat de cateva luni din cauza contestatiilor depuse de catre creditori, sindicate si, in special, de Fondul Proprietatea. In acest moment, exista vreo 20 de astfel de contestatii depuse in justitie. Initial, reprezentantii Ministerului Economiei spuneau ca reorganizarea va avea loc pana in vara lui 2010, mai ales in conditiile in care actul normativ privind infiinterea companiilor a fost aprobat inca de la inceputul anului trecut. Au aparut, insa, contestatiile si atunci, reprezentantii statului au avansat un alt termen: finalul lui 2010. A fost modificata pana si Legea 31 privind societatile comerciale in asa fel incat procesul de reorganizare sa nu poata fi afectat de procese. Insa, nici macar modificarea Legii 31 nu a eliminat obstacolele din justitie.

Astfel, Tribunalul Bucuresti a dispus in 6 ianuarie suspendarea hotararii AGEA Nuclearelectrica de infiintare a gigantului energetic Electra, la cererea Fondului Proprietatea. In 22 decembrie 2010, Fondul Proprietatea a formulat o cerere de chemare in judecata in contradictoriu cu societatea Nuclearelectrica prin care a solicitat pe calea unei cereri de ordonanta presedintiala suspendarea hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Nuclearelectrica din 19 noiembrie 2010 prin care a fost aprobata infiintarea Companiei Nationale Electra.

De asemenea, la mijlocul lunii decembrie, in urma demersurilor salariatilor Hidroelectrica S.A., Tribunalul Bucuresti, in dosarul nr. 49977/3/2010, a hotarat ca Hidroelectrica nu poate fi divizata. Tot la solicitarea salariatilor Hidroelectrica, in dosarul nr. 13914/95/2010 Tribunalul Gorj a decis respingerea cererilor de inregistrare a proiectului de fuziune in vederea constituirii CN Electra, formulate de Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.

La inceputul lunii decembrie, infiintarea companiei energetice Electra a fost respinsa de Tribunalul Bucuresti in dosarul 49978/3/ 2010 de la Tribunalul Bucuresti, sectia VI-a Comerciala. Practic, Tribunalul considera neintemeiata cererea Nuclearelectrica pentru inregistrarea in Registrul Comertului a noii companii, deoarece infiintarea acesteia nu poate avea loc prin fuziunea unor societati energetice, concomitent cu divizarea Hidroelectrica.

  • Adunarile Generale Extraordinare ale Actionarilor la societatile care vor face parte din companiile nationale Electra si Hidroenergetica au decis, pe 19 noiembrie, infiintarea acestor doi colosi energetici. Singura societate la care nu a avut loc AGA este Complexul Energetic Craiova din cauza unei contestatii depuse in justitie de Fondul Proprietatea. Singurii care s-au opus infiintarii companiilor au fost reprezentantii Fondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea nu vrea infiintarea Electra si Hidroenergetica, dar vrea listarea la bursa a Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Fondul Proprietatea are o alta viziune in ceea ce priveste reorganizarea sectorului energetic si viitorul societatilor care ar urma sa fie integrate in Electra si Hidroenergetica. Greg Konieczny, managerul de fond al Fondului Proprietatea, a declarat ca Nuclearelectrica si Hidroelectrica ar trebui listate la bursa, deoarece „cele doua companii sunt pregatite pentru asta”. „In ceea ce priveste complexurile energetice, credem ca nu este timp de pierdut si trebuie inceputa restructurarea, iar o optiune ulterioara ar fi aducerea companiilor pe piata. Hidroelectrica si Nuclearelectrica ar putea fi potentiali cumparatori”, a spus Greg Konieczny.

Hidroelectrica si Nuclearelectrica erau incluse la un moment dat pe lista companiilor de stat care urmau a fi listate la bursa, insa acest proces a fost blocat dupa ce autoritatile au decis ca cele doua companii sa faca parte din gigantii energetici Electra si Hidroenergetica.

Insa solutia prezentata de Fondul Proprietatea este privita cu scepticism. „In opinia mea, sansele ca Hidroelectrica si Nuclearelectrica sa fie listate la cota Bursei, tinand cont de proiectele esuate de pana acum, sunt mici. Aducandu-ne aminte de cat de greu ia statul unele decizii, de faptul ca listarea inseamna transparenta, care va dezvalui unele afaceri, nu cred in sansele listarii Hidroelectrica si Nuclearelectrica, mai ales in contextul infiintarii Electa si Hidroenergetica. Totul tine de vointa politica, care este contrara intereselor companiei si benefica pentru unele afaceri”, a declarat pentru HotNews.ro Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

  • Din Electra vor face parte Complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.
  • Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro