Sari direct la conținut

SOCAR, Compania Petroliera de Stat din Azerbaidjan, si-a imbunatatit oferta pentru cumpararea companiei elene de gaz DESFA

HotNews.ro

Compania Petroliera de Stat din Azerbaijan, SOCAR, a imbunatatit oferta pentru cumpararea companiei elene de gaz DESFA. SOCAR ofera 400 de milioane de euro pentru a achizitiona 66% din DESFA, oferta pe care agentia de privatizare HRADF din Grecia o gaseste satisfacatoare, anunta Reuters. Oficiali eleni, citati sub protectia anonimatului de Reuters, sustin ca un potential deal ar creste sansele TAP – conducta Trans-Adriatica, de a castiga oferta de gaz azera in fata concurentului Nabucco. Reamintim ca la finalul aceste luni va fi anuntata decizia consortiului care controleaza zacamantul de gaz Shah Deniz II, din Azerbaidjan, privind alegerea intre Nabucco si proiectul rival TAP (Trans Adriatic Pipeline). SOCAR este un jucator important in proiectul TAP.

„Agentia de privatizare este foarte incantata, este o intelegere ca si facuta”, a declarat pentru Reuters un inalt oficial grec implicat in negocieri.

SOCAR are afaceri anuale de peste 10 miliarde dolari si a investit in mai multe tari: Georgia, Turcia (unde se construieste o rafinarie), Romania, dar si Elvetia (unde a cumparat o subsidiara a Exxon Mobile). In Romania, SOCAR detine 14 benzinarii si intentioneaza sa mai deschida inca 10 in acest an.

Guvernele albanez, grec si italian au semnat in februarie anul acesta un acord de sustinere a gazoductului Tap, care isi propune sa alimenteze Europa cu gaz azer si este un rival al proiectului Nabucco West.

TAP concureaza cu Nabucco West, care isi propune sa transporte gaz caspic in Europa pe un traseu intre frontiera bulgaro-turca si Austria.

Constructia TAP, care ar urma sa aiba o lungime de 800 km, dintre care 478 km pe teritoriul grecesc, ar reprezenta o investitie de 1,5 miliarde de euro in Grecia.

SOCAR confirma, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca discuta in prezent cu Guvernul de la Atena detaliile tehnice de preluare a operatorul retelei de distributie a gazelor naturale din Grecia, urmare a finalizarii procedurilor legale de licitatie.

Initial, in cursa pentru privatizarea DESFA si-au anuntat participarea si compania rusa si grupul elen-ceh, care ulterior s-au retras din competitie. Astfel, SOCAR a fost sigurul licitator pentru cumpararea activelor operatorului de stat din Republica elena.

„Procedura de licitatie pentru privatizarea DESFA s-a incheiat si SOCAR a inceput negocierile cu Guvernul Greciei. Aceasta inseamna ca in curand intregul sistem de distributie a gazelor naturale din Grecia va fi in mainile noastre”, a declarat Presedintele companiei SOCAR, Rovnag Abdullayev. Acesta, a mai mentionat ca achizitionarea activelor din Grecia „va intari potentialul de export al SOCAR”.

Favorita in preluarea operatorului DESFA, SOCAR poate demara astfel comertul cu gaze naturale pe piata europeana, fara intermediari. De altfel, in ultimii ani, politicile interne si externe derulate de Republica Azerbaijan si Presedintele acesteia, Ilham Aliyev au condus spre o relatie bilaterala activa intre Uniunea Europeana si staul azer. In acest context, SOCAR este sprijinita de UE in implicarea pe piata europeana si valorificarea propriilor resurse, cu scopul securitatii energetice si al diversificarii surselor de energie pe teritoriul Uniunii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro