Sari direct la conținut

Sociollogica – Democratie bolnava: sistemul inchis

HotNews.ro

Imediat dupa revolutie, un partid avea nevoie de 251 de membri ca sa se poata infiinta. Incepand cu aprilie 1996, legea se schimba: este nevoie de 10 mii de membri, scrie Barbu Mateescu, pe blogul lui.

Conditiile devin si mai dure in 2003: douazeci si cinci de mii de membri. Numarul de judete din care trebuie sa provina membrii respectivi creste de la 15 la 18. Participarea la vot se prabuseste. Si asta in conditiile in care:

  • miza economica a alegerilor devine din ce in ce mai evidenta, atat pentru alegatori cat si pentru partide
  • mita electorala devine un fenomen vast
  • organizatiile de partid din Romania se rodeaza si devin extrem de performante
  • consultanta si marketing-ul la nivel national (know-how-ul) se imbunatatesc simtitor.

Toti acesti factori ar fi trebuit sa mareasca participarea la vot sau cel putin sa o mentina la cote semnificative. Nu a fost cazul.

  • De la 14 milioane de votanti la parlamentare in 1990 s-a ajuns la…
  • 12 milioane la mijlocul anilor ’90, apoi la…
  • 7-8 milioane acum cateva luni sau in 2008.

Sa nu uitam ca in tot acest timp de emigrat nu au emigrat 6-7 milioane de persoane, ci mai putin, iar de-a lungul ultimilor 20 de ani au capatat drept de vot milioane de oameni nascuti in anii ’72-’89, mult mai numerosi decat cei care au murit in aceste doua decenii.

La prezidentiale (unde partidele nu apar in prim-plan), prezenta a scazut ceva mai putin de-a lungul timpului. Diferenta de 3 milioane de voturi intre prezenta totala la prezidentiale si cea de la parlamentare arata si mai concret problema cu care se confrunta partidele politice.

Comenteaza pe blogul Sociollogica

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro