Sari direct la conținut

Sociologul Dumitru Sandu: Suntem de un eurooptimism moderat, bazat pe informare/Leonard Orban: Ma ingrijoreaza ca anumite persoane publice incep sa contureze un curent mai putin entuziast vizavi de UE

HotNews.ro

Ultimul eurobarometru indica faptul ca aceasta perioada este caracterizata de cea mai scazuta incredere a romanilor in UE, cu o rata de 46%, scazand in ultimul an cu 14 puncte procentuale, dar situandu-se peste media europeana, de 34%. Sociologul Dumitru Sandu spune ca asta nu ar trebui sa ne ingrijoreze, pentru ca ramanem niste eurooptimisti moderati. Insa ministrul Leonard Orban crede ca, pe fondul crearii unui curent eurosceptic de catre anumite persoane publice, s-ar putea lasa loc aparitiei, asa cum se intampla in Europa, a unor manifestari extremiste.

„Vreau sa va spun de la inceput ca, pe undeva, ma ingrijoreaza faptul ca, plecand de la anumite cifre, si ma refer la Eurobarometrul care a fost prezentat recent, o serie de persoane care au impact asupra vietii politice, asupra zonei de societate civila interesata in afaceri europene, la nivelul mass-media, incepe sa se contureze un anumit curent, haide sa-i spunem mai putin entuziast in ceea ce priveste UE. Un curent putem sa-i spunem chiar puternic retinut vizavi de ceea ce reprezinta UE in momentul de fata”, a declarat Orban. Si a adaugat ca, dupa prezentarea Eurobatometrului, care indica o rata de incredere in UE de 46% in 2011, fata de 60% in anul precedent, a observat o serie intreaga de reactii cu privire la chestiuni legate de UE, dar si o tendinta euro-sceptica in crestere.

Romania a avut, in perioada de pre-aderare, o rata de incredere de 85%, iar pentru acest euro-entuziasm sunt responsabile mai multe persoane, printre care si el. La fel cum poarta vina scaderii dramatice a acestei increderi.

„Domnul Idu (n.r. Nicolae Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti) era vizat, eu, domnul Puscas (fostul negociator al Romaniei cu UE, Vasile Puscas – n.r.), dar si alte persoane care au fost criticate ca in timpul perioadei de negociere in special, dar si ulterior, au prezentat UE in culori foarte pozitive si ca ce se intampla in momentul de fata este si rezultatul acelei prezentari distorsionate a ceea ce inseamna UE in momentul de fata. Incerc sa-mi amintesc si imi este foarte greu sa gasesc, cel putin in ceea ce priveste interventiile mele, vreo situatie in care am prezentat lucrurile mai altfel, mai roz decat sunt ele in realitate. Chiar am fost intrebat uneori, vorbind de perioada de negociere si ulterior, daca nu cumva criza prin care trece Romania este rezultatul negocierii proaste, facute in genunchi de catre echipa romaneasca. Deci, pot exista si asemenea perceptii si asemenea intrebari”, a adaugat Orban.

Aderarea la UE a adus avantaje, mari sau mici, care trebuie pastrate, crede Orban, iar ele trebuie facute cunoscute cetatenilor. Mai mult, ministrul a invitat la un exercitiu de imaginatie si le-a cerut participantilor la dezbaterea „Cat de pro-europeni mai sunt romanii ?”, organizata de Reprezentanta CE la Bucuresti si de Ministerul Afacerilor Europene, sa se gandeasca cum ar fi trecut Romania prin criza daca nu ar fi fost membra a UE sau cum ar arata Europa daca nu ar exista Uniunea Europeana.

„Ne-am reintoarce la formula de state nationale, la o Europa cu nenumarate monede, fara libera circulatie, cu granitele reintroduse cu obstacolele pe care le-am avut si, nu in ultima instanta, cu pericole de conflicte, inclusiv conflicte armate”, a spus ministrul Afacerilor Europene.

Leonard Orban a remarcat o tendinta generala in Europa, in contextul crizei, de scadere a increderii in institutiile UE si a cresterii unor manifestari tot mai viguroase ale extremelor, dreapta sau stanga, si cu rezultate favorabile la alegeri – precum in cazul Greciei si Frantei, in primul tur al prezidentialelor – dovada ca ele isi gasesc ecou la populatie. Chiar daca procentul increderii este peste media europeana, Leonard Orban a spus ca ar prefera numere mai mari, pentru ca asa s-ar putea evita manifestarile unor partide antisistem, populiste, nationaliste.

Tot legat de perceptia publica romanesca, ministrul a atras atentia si asupra tendintei de a prezenta Romania drept contributor net la bugetul UE. Orban spune ca respectiva imagine are la baza date incomplete si ca este una „total falsa”.

„Luni am fost audiat de comisiile de afaceri europene ale Parlamentului si am prezentat o radiografie unde se afla in momentul de fata Romania din punctul de vedere al tuturor fondurilor care au fost alocate si asta ne arata foarte clar apropo de avantajele aderarii. Din ianuarie 2007 si pana in prezent, Romania a primit cu peste 6,6 miliarde de euro mai mult decat a contribuit la bugetul UE. In total a contribuit cu aproximativ 6,7 miliarde de euro si a primit peste 13 miliarde de euro. Deci acestea sunt cifrele de la sfarsitul trimestrului intai din 2012. In cele peste 13 miliarde de euro care au intrat in Romania din ianuarie 2007 nu au fost numai fondurile post aderare, dar si fondurile pre aderare care au continuat sa vina si continua sa vina pana la sfarsitul acestui an si acele prefinantari”, a explicat ministrul.

Rata de absorbtie este de 25%, dar in privinta politicii de coeziune lucrurile stau rau, a spus ministrul. Rata de absorbtie e de 9%, dar ea a crescut din septembrie anul trecut, cand a preluat mandatul la MAEur de la 3,7%.

„Desi este un progres, este insuficient, dar daca trendul se va mentine si vor fi evitate anumite intreruperi de programe sau suspendari de plati pe programe operationale este posibil sa atingem un minim de 20% la sfarsitul acestui an, vorbesc de politica de coeziune si un obiectiv de 70-80% la finalul intervalului care este in 2015”, a completat Orban.

Sociologul Dumitru Sandu spune ca scaderea – desi dramatica la nivelul perceptiei si in termeni absoluti – nu indica totusi ca romanii sunt eurosceptici. „Nu este rau daca te uiti la media europeana, care este de 34%. In continuare Romania este una dintre tarile eurooptimiste. Ne aflam in grupul tarilor eurooptimiste, un optimism moderat, bazat pe informare”, spune acesta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro