Sari direct la conținut

Softul pentru referendum se ascunde în Belize

Structura de proprietate a firmei XOR IT Systems care, potrivit Agerpres și hotnews.ro, a câştigat licitația organizată de Autoritatea Electorală Permanentă pentru softul care ar trebui să detecteze posibilele nereguli de la referendumul pentru demiterea preşedintelui este perfect opacă. Astfel, firma XOR IT este deținută în cea mai mare proporție-85 la sută- de către două firme din Cipru: Cardiplan Investments Ltd şi Olionvest Holdings Ltd. Ambele companii cipriote au fost înființate în aceeaşi zi, pe 25 noiembrie 2008 (cu doar cinci zile înainte de alegerile paramentare din acel an).

Potrivit documentelor obținute de RISE Project din baza de date a registrului companiilor din Cipru, directorul de la Olionvest este doamna Maria Mihailidou, cetățean cipriot iar cel de la Cardiplan este o anume Mari Pazvanti, cetățean australian. Cele două femei sunt directori nominali care au rolul de a-i reprezenta pe adevărații proprietari ai firmelor. Strategia de ascundere a identității persoanelor implicate în XOR IT Systems este indicată şi de faptul că, la rândul lor, cele două firme cipriote sunt deținute de firme din Belize, o țară mică şi foarte săracă situată în sudul Mexicului, la granița cu Guatemala. Belize este însă unul dintre cele mai opace paradisuri fiscale din lume. Astfel, Olionvest este deținută de către Marshlake Group Limited iar Cardiplan de către Brookdale Investments Limited. Ambele firme din Belize figurează la aceaşi adresă în Belize City, capitala micului stat de la Marea Caraibilor.

Traseul afacerii

Nici companiile din Cipru, nici cele două firme proprietare din Belize, nu dețin alte afaceri în România, ceea ce indică faptul că ele au fost gândite ca vehicule speciale pentru o singură afacere, adică pentru XOR IT Systems. Aceasta din urmă are o istorie interesantă.

XOR IT Systems a fost înființată în București în anul 2002 de către cetățeanul israelian de origine română, Silvio Vitenstein, 57 de ani, implicat în mai multe afaceri în România. Israelianul iese din firmă după doar un an cesionând integral participațiile sale din firma IT către compania cipriotă Ryamco Limited. Totuși, Silvio Vitenstein rămâne administratorul SRL­ului românesc, pe care, în 2006, îl mută în Pipera. Tot în 2006, Vitenstein înființează în Pipera, la aceeași adresă, o nouă companie Ryamco Trading, dar în care, ca proprietar oficial, nu apare offshore­ul omonim din Cipru­ Ryamco Limited, ci o altă firmă cipriotă­ Warys Holdings Limited (cu sediul în aceeași clădire din Nicosia cu Ryamco).

Un an mai târziu, în 2007, compania cipriotă Ryamco cedează 20% din afacerea românească către Dan Ionuț Rizea, asociat al israelianului Silvio Vitenstein, într­o altă firmă Elo Digital Office, cu sediul în aceeași clădire din Pipera cu celelalte două afaceri­ XOR IT și Ryamco Trading.

Rizea îl înlocuiește ca administrator pe Vitenstein, iar în 2009, afacerea XOR IT Systems se mută din nou în București.

O altă schimbare majoră are loc în structura de proprietate ­ firma Ryamco Limited își cedează participațiile (80%) către alte două firme cipriote ­Olionvest Holdings (61%) și, respectiv, Cardiplan Investements Ltd. (24%). Românul Dan Ionuț Rizea, 34 de ani, renunță și el la un sfert din părțile sociale, figurând doar cu 15% din afacerea IT. El rămâne după tranzacție administratorul XOR IT Systems, în timp ce reprezentantul noilor companii cipriote din afacere devine Bogdan Padiu (fondator al afacerii Teamnet International SRL, companie controlată de omul de afaceri Sebastian Ghiță, patronul televiziunii România TV). XOR IT Systems și Teamnet International au concurat, umăr la umăr, pentru obținerea contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă, în final câștigătoare fiind firma fondată de Vitenstein.

Citeste tot articolul si comenteaza pe RISE Project

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro