Sari direct la conținut

Somnul PSD-istului Athanasiu naste coruptiaMinisterul Educatiei a numit un hot director general

Replica de Constanta

Directorul tehnic al Universitatii „Ovidius”, Laurentiu Sarbu, proaspat uns director general al aceleiasi institutii, cu complicitatea tacita a fostului rector Adrian Bavaru, este posesorul unei averi impresionante, obtinute prin prejudicierea sistematica si de-a lungul a mai multor ani, a intereselor financiare ale Universitatii.

Din pozitia ocupata in cadrul Universitatii „Ovidius”, Sarbu a reusit sa-si insuseasca fonduri si materiale de constructii in valoare de miliarde de lei, pe care le-a folosit in scop personal.

Printre multiplele intrebuintari ale spagilor colectate de directorul tehnic de la „Ovidius”, de la executantii unor investitii importante al caror beneficiar a fost Universitatea, se numara doua terenuri intravilane in statiunea Techirghiol si o somptuoasa vila aflata in curs de executie, in aceeasi localitate.

Numirea lui Laurentiu Sarbu, in urma unui concurs desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute, in postul de director general al Universitatii „Ovidius” ii inlesneste acestui personaj, care printre altele este si un evazionist sadea, continuarea operei de delapidare a putinelor fonduri bugetare alocate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, celei mai importante universitati dobrogene.

In cursul anului 2001, SC Sella Group SRL, firma sotiei directorului tehnic de la „Ovidius”, devine constructorul desemnat prin influenta obscura a lui Sarbu, a unei rampe de acces pentru persoanele cu handicap locomotor, amplasata in cladirea Campusului. Desi obiectivul mentionat era de mici dimensiuni, pretul platit de beneficiar a fost excesiv de mare, respectiv 35 milioane lei.

In plus, conflictul de interese in care se gasea Sarbu in privinta licitatiei pentru rampa era evident, avand in vedere ca directorul tehnic indeplinea atat functia de angajat la firma sotiei sale, cat si pe cea de membru al comisiei de licitatie pentru desemnarea constructorului rampei.

La trei ani de la finalizarea lucrarilor, rampa cu pricina se afla intr-o stare avansata de degradare, din cauza materialelor improprii utilizate de constructor. Acesta reprezinta doar un exemplu de prejudiciere a institutiei ale carei interese, Laurentiu Sarbu era platit sa le apere.

Insa cazurile de furt mascat din fondurile bugetare primite de Universitatea „Ovidius” de-a lungul anilor pentru diferite investitii necesare desfasurarii procesului de invatamant, al caror autor este Sarbu cu acordul tacit al ex-rectorului Bavaru, sunt numeroase.

Insarcinat prin functia pe care o detinea sa supravegheze si sa receptioneze diferitele obiective construite pentru „Ovidius” de unele societati de profil, Sarbu cadea la intelegere cu constructorii pentru a obtine diferite avantaje materiale de la acestia.

Modalitati de prejudiciere a beneficiarului

Procedeul mentionat este des intalnit in perioada de tranzitie, in cadrul relatiilor contractuale dintre institutii si companii de stat, cu firme private avand profil de constructii. Este vorba despre avantaje ilegale pe care le obtin atat anumite persoane desemnate de beneficiar sa supravegheze lucrarile, cat si executantul constructiilor respective.

In acest sens, se practica doua modalitati de obtinere a avantajelor amintite. Una dintre ele se refera la o spaga baneasca pe care responsabilul beneficiarului o primeste de la executant, pentru a inchide ochii la neregulile privind realizarea si receptia constructiilor.

In cel de-al doilea caz, constructorul acorda reprezentantului beneficiarului o anumita cantitate de materiale de constructii, tot cu titlul de spaga si cu acelasi scop. In cazul ambelor modalitati utilizate se supradimensioneaza in mod intentionat atat obiectivul construit, cat mai ales necesarul de materiale folosite in executie.

In acest mod, firma de constructii se poate alege cu un surplus de materiale pe care le poate utiliza la alte lucrari, din economia de cheltuieli rezultand un profit spectaculos. Desi la prima vedere poate fi greu de crezut, din reducerea doar cu cativa centimetri fata de proiect a unor obiective imobiliare de mari dimensiuni, se pot obtine economii de materiale valorand miliarde de lei.

O alta posibilitate folosita si de firma lui Sarbu la rampa din Campus este de a utiliza materiale mai putine si mai proaste decat cele prevazute in proiect, caz in care se poate afecta grav rezistenta in timp a obiectivului, cu posibile consecinte catastrofale pentru viata si integritatea persoanelor ce utilizeaza respectivele obiective.

Indiferent de modalitatea aleasa, in documentele oficiale privind realizarea constructiei se specifica niste costuri „umflate”, in timp ce in realitate cheltuielile efective inglobate intr-un obiectiv sunt cu mult mai mici.

Insa situatia cea mai frecvent intalnita este atunci cand spaga oferita de constructor consta intr-o cota-parte din cantitatile de materiale de constructie „economisite”. Se pare ca si aceasta oferta de mituire a fost apreciata pozitiv de Laurentiu Sarbu, tinand cont de vila care si-o ridica in prezent la Techirghiol.

Vila pe spezele universitatii

O astfel de investitie semnificativa, la care se adauga concesiunea celor doua terenuri (obtinute in cadrul unei licitatii organizate in anul 1991 de Consiliul Local Techirghiol), unul pe numele lui Sarbu si celalalt pe numele sotiei acestuia (Loredana Augustina Sarbu, fosta Canciu), nu pot fi justificate din veniturile anuale obtinute de directorul tehnic al Universitatii „Ovidius”.

Astfel, Sarbu a obtinut anul trecut, conform fisei fiscale si a declaratiei de venit global completata chiar de el, venituri salariale nete de 92.758.168 lei de la Universitatea „Ovidius” si 6.225.000 lei de la firma sotiei sale, Sella Group SRL Constanta, unde figureaza ca angajat.

Chiar si colaborarile avute cu Directia Agricola Constanta pe baza unor conventii civile de prestari servicii in perioada iulie-decembrie 2003 sau cu Spitalul Municipal Constanta in cursul anilor 2000 si 2001, nu pot justifica sumele considerabile necesare inceperii constructiilor la vila din Techirghiol.

Nici calitatea de patron al SC Elantra Pro Cons SRL Eforie Nord, alaturi de Nicoleta Clitici, nu i-a adus directorului tehnic de la „Ovidius” nici o majorare a conturilor bancare personale, avand in vedere ca, potrivit bilantului pe anul 2001, a inregistrat pierderi nete anuale de 14,249 milioane lei.

Chiar si profitul declarat al SC Sella Group, care a fost in 2002 de 750,051 milioane lei nu poate acoperi in totalitate cheltuielile pentru vila si concesionarea terenurilor, in conditiile in care nu se poate spune ca familia Sarbu are un standard de viata modest.

Argumente in acest sens sunt autoturismul BMW aflat in proprietatea lui Laurentiu Sarbu, precum si Peugeot-ul folosit de Loredana Sarbu (Canciu), inregistrat pe numele firmei Sella Group.

Mai mult, proaspatul director general al Universitatii „Ovidius”, functie obtinuta in urma unui concurs organizat saptamana trecuta, este si un evazionist sadea, intrucat si-a falsificat codul numeric personal pentru a putea beneficia de deduceri substantiale la impozitare.

Este vorba despre doua fise fiscale F1 (pentru functia de baza) pentru anul 2003, detinute de Laurentiu Sarbu, atat ca director tehnic la „Ovidius”, cat si ca angajat la firma sotiei sale, Sella Group.

Tinand cont de prejudiciul impresionant, estimat la miliarde de lei, adus Universitatii „Ovidius”, consideram ca este necesar ca organele abilitate ale statului sa demareze cat mai urgent cercetari privind implicarea lui Laurentiu Sarbu in obtinerea si derularea unor contracte comerciale incheiate de Universitatea „Ovidius” cu diferite firme private, inclusiv cu Sella

Group SRL Constanta.

De altfel, insasi participarea lui Sarbu la concursul pentru ocuparea postului de director general al celei mai mari institutii de invatamant superior din Dobrogea, ar fi trebuit interzisa de ministerul de resort, insa cu toate acestea ministrul Athanasiu a validat promovarea coruptului personaj intr-o functie din care isi poate continua activitatea de extorcare a fondurilor si bunurilor

materiale ale universitatii. Vom reveni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro