Sari direct la conținut

Sondaj: Peste o treime dintre adolescenții din Italia vor să emigreze în SUA sau Spania. Salariile reale au crescut doar cu 1% în ultimii 30 de ani

HotNews.ro
Studenții italieni protestează după ce mai mulți adolescenți au murit în timp ce se aflau în stagii de pregătire. Milano, Italia, 18 februarie 2022, Foto: Rossella Papetti/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia
Studenții italieni protestează după ce mai mulți adolescenți au murit în timp ce se aflau în stagii de pregătire. Milano, Italia, 18 februarie 2022, Foto: Rossella Papetti/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mai mult de o treime dintre adolescenții italieni doresc să emigreze când vor fi mai mari, potrivit unui sondaj realizat de institutul național de statistică Istat, care a constatat, de asemenea, că tinerii au devenit mai anxioși în ceea ce privește viitorul, relatează luni Reuters.

Constatările studiului vin pe fondul multiplelor avertismente privind declinul demografic al Italiei. În martie, Istat a raportat că nașterile au scăzut la 379.000 în 2023, un minim absolut, în timp ce populația totală a scăzut sub 59 de milioane de locuitori.

În rândul unui eșantion de persoane cu vârste cuprinse între 11 și 19 ani, aproximativ 34% vor să se mute în străinătate când vor crește, față de 45% care vor să rămână în Italia și 21% care sunt indeciși, a precizat Istat.

Sondajul institutului a fost realizat anul trecut.

Istat a constatat că tinerii italieni au devenit mai puțin încrezători în ceea ce privește viitorul, o treime dintre cei intervievați declarându-se temători, ceea ce reprezintă o creștere de 5,5 puncte procentuale față de un studiu similar din 2021.

„Oportunități de viață adecvate”

Destinația principală a celor care doresc să emigreze o reprezintă Statele Unite, aleasă de 32% dintre cei care au declarat că vor să părăsească Italia, urmată de Spania (12,4%) și Marea Britanie (11,5%).

Istat afirmă că, pentru a contracara declinul capitalului uman declanșat de scăderea ratei natalității și de dorința de a emigra, Italia ar trebui să le ofere tinerilor „oportunități de viață adecvate”.

Cu toate acestea, datele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) arată că salariile reale din Italia au crescut cu doar 1% în ultimii 30 de ani, față de o creștere medie de 32,5% în zona OCDE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro