Sorin Grindeanu, despre posibila vânzare a Telekom România: Cei care vând ne-au informat despre această posibilitate. Statul ar trebui să-și evalueze foarte bine participația
”Știm, suntem informați, am avut discuții, nu e treaba noastră. Am fost informați despre o eventualitate de acest tip”, a declarat joi, Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, întrebat de HotNews.ro despre informațiile privind posibila vânzare a Telekom România. De către cine au fost informați oficialii ANCOM? „Cei care vând ne-au informat despre această posibilă tranzacție. Sunt discuții pe care în mod normal le ai, fie că sunt formale sau informale, nu este niciun secret, că ați scris toți despre această posibilă achiziție. Posibilă, pentru că nu avem de unde să știm.”, a spus Grindeanu.
Acesta a dorit să expună și o părere personală legată de această posibilă tranzacție.
- „Ce este important, și o spun ca o părere personală, nu ca președinte ANCOM, este că statul român deține 46% din partea de fix din Telekom România. Mă gândesc că rolul acelui Comitet este să se facă o evaluare a companiei sau a părții de fix. Cred că este important ca acel 46%, pentru că vorbim de averea statului român, să fie foarte bine evaluată. Cred că e corect și legal, dincolo de partea economică a tranzacției.”, a mai declarat joi Sorin Grindeanu, președintele autorității de reglementare în comunicații.
HotNews.ro a scris în exclusivitate despre faptul că reprezentanți ai Ministerelor de Comunicații, Justiție, Finanțe, Consiliul Concurenței, SRI și SIE s-au întâlnit miercuri, 25 septembrie 2019, în cadrul primei ședinte a grupului interministerial convocat de Ministrul Comuncațiilor, Alexandru Petrescu, pentru analiza și asistarea în procesul avansat de vânzare de către Deutsche Telekom/OTE a pachetului de acțiuni deținut la companiile din România, o tranzacție care ar fi de interes strategic pentru statul român.
- Pentru detalii citește: EXCLUSIV Grupul DT/OTE ar fi agreat vânzarea către Orange a operațiunilor fixe din Telekom România: Oficiali din Guvern, SRI și SIE, convocați pentru analiză
Ministrul Petrescu și-a motivat convocarea acestui grup prin faptul că DT/OTE se află în proces avansat de vânzare a acțiunilor deținute la companiile din România, dar mai multe surse din industrie au declarat pentru HotNews.ro că DT/OTE ar fi agreat deja vânzarea operațiunilor fixe din România (n.a fostul Romtelecom) către Orange, cel mai mare operator local de comunicații mobile.
Altfel spus, grupul elen OTE (controlat de germanii de la Deutsche Telekom – care dețin 46% din acțiuni) ar fi agreat să-și vândă pachetul majoritar de 54,01% din acțiuni deținut la Telekom România Communications (fostul Romtelecom) către Orange.
De aici problema se complică, deoarece statul român, prin Ministerul Comunicațiilor, este acționar minoritar la fostul Romtelecom cu 45,99% din acțiuni.
Mai mult, Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) deține 30% din acțiunile Telekom România Mobile Communications (fostul Cosmote). Asta înseamnă că, în mod indirect, statul român este acționar și la fostul Cosmote.
Discuțiile DT/OTE sunt avansate pentru vânzarea operațiunilor fixe (Romtelecom), nu și a celor mobile (Cosmote).
- Ce au discutat prin urmare miercuri, 25 septembrie, reprezentanții din Guvern și Servicii pe tema acestei posible tranzacții Orange-Telekom România?
Surse apropiate discuțiilor au precizat pentru HotNews.ro că în cadrul acestei prime ședințe s-a ridicat problema dreptului de preemțiune pe care l-ar avea statul.
- ‘Statul român are drept de preemțiune timp de un an de zile, în cazul în care DT/OTE ar decide să-și vândă pachetul majoritar de acțiuni deținut la fostul Romtelecom‘, susțin sursele.
Autoritățile analizează acum toată această situație și opțiunile pe care le are statul ca acționar minoritar.