Sari direct la conținut

S&P a confirmat ratingul Romaniei la "BB+", cu perspectiva stabila

HotNews.ro

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s a confirmat ratingurile Romaniei la „BB+/B” pentru datoriile in valuta si „BBB -/A-3” pentru cele in moneda locala, perspectiva asociata ambelor calificative fiind stabila, potrivit Mediafax.

„Ratingurile Romaniei reflecta viziunea noastra privind potentialul semnificativ de crestere a tarii si nivelul moderat al datoriei guvernamentale, contrabalansate insa de capacitatea administrativa limitata, prosperitatea modesta si un nivel mare al datoriei externe”, arata S&P.

Ratingul Romaniei ramane astfel in categoria „junk”, cu o treapta sub nivelul recomandat pentru investitii. S&P a retrogradat ratingul Romanei in categoria junk in octombrie 2008.

Fitch atribuie Romaniei un rating similar, „BB+”, cu perspectiva stabila, iar Moody’s este singura dintre cele trei mari agentii de evaluare financiara care acorda statului roman un rating „investment grade”, respectiv „Baa3”, cu perspectiva stabila.

S&P anticipeaza ca economia romaneasca va inregistra o revenire modesta in acest an si se va consolida treptat incepand din 2012.

„Cresterea va fi slaba pe termen scurt, din cauza continuarii ajustarilor fiscale si intentiei populatiei de a-si reduce datoriile, ambii factori urmand sa exercite presiuni negative asupra consumului. Cererea externa va oferi insa un impuls pozitiv investitiilor corporative si exporturilor. Anticipam ca deficitul de cont curent se va restrange usor in 2011, din moment ce cererea interna va ramane relativ redusa, insa va creste ulterior odata ce consumul privat se va intari”, se spune in comunicat.

Perspectiva stabila reflecta asteptarile S&P pentru continuarea procesului de consolidare a finantelor publice, in linie cu tintele specificate, iar noul acord stand-by va minimaliza riscul unor derapaje fiscale inainte de alegerile din 2012, anticipeaza agentia.

Estimarile S&P se bazeaza pe presupunerea ca guvernul va mentine acordul stand-by pentru intreaga durata de doi ani si ca bancile-mama ale institutiilor de credit din Romania vor continua sa sustina subsidiarele locale.

Daca guvernul nu va reusi sa respecte tintele de consolidare fiscala si strategia de reforma structurala, sau daca deficitle externe ale Romaniei se vor largi semnificativ fara o imbunatatire a potentialului de crestere economica pe termen lung, ratingurile statului ar putea resimti presiuni negative, se spune in comunicat.

Pe de alta parte, daca guvernul va continua adoptarea reformelor structurale, construind o reputatie de prudenta fiscala sustinuta si mentinand stabilitatea sectorului financiar, S&P ar putea creste ratingul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro