Sari direct la conținut

S&P retrogradeaza ratingul a patru banci din Grecia prezente si in Romania in categoria "extrem de speculativ"

HotNews.ro

Agentia de evaluare Standard & Poor’s (S&P) a retrogradat miercuri ratingurile bancilor elene National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank (EFG), Alpha Bank si Piraeus Bank cu trei trepte, la „CCC”, categoria „extrem de speculativ”, dupa o decizie similara privind calificativele Greciei, potrivit Mediafax. Perspectiva asociata ratingurilor este negativa, , ceea ce reflecta posibilitatea ca bancile sa fie retrogradate din nou, daca agentia considera ca este probabila intrarea acestor institutii financiare in incapacitate de plata (default).

Calificativul „CCC” este chiar deasupra categoriei de default cu perspective reduse de recuperare („CCC-” pana la „C”) si cu patru trepte deasupra ratingului „D”, ultimul de pe scara de evaluare a S&P, atribuit in situatii de incapacitate de plata.

Totodata, ratingurile pentru credite pe termen scurt au fost confirmate la „C”, iar calificativele pentru instrumente financiare hibride la „CCC-„.

Agentia considera ca situatia financiara a celor patru banci este expusa unor riscuri semnificativ crescute din cauza deteriorarii bonitatii Greciei si a perceptiei privind o posibila restructurare a datoriei statului.

Retrogradarea NBG, EFG, Alpha Bank si Piraeus Bank reflecta opinia S&P privind riscurile crescute pentru situatia financiara a bancilor, mai ales in privinta lichiditatii din operatiunile de retail de pe piata elena, dar si situatia capitalului. Cele patru banci se confrunta cu riscuri de presiuni pe termen scurt pentru finantarea prin operatiuni de retail din Grecia, intrucat populatia ia in considerare nevoia statului elen pentru un nou ajutor financiar extern si conditiile in care acesta ar putea fi acordat. Potrivit informatiilor disponibile in prezent, aceste conditii ar putea include o eventuala restructurare a datoriei publice, care ar putea conduce la una sau mai multe intrari in incapacitate de plata, se arata in comunicat.

Finantarile garantate de la Banca Centrala Europeana (BCE) reprezinta cea mai mare parte a finantarii bancilor elene, excluand segmentul de retail, la sfarsitul lunii martie. Acesta este rezultatul dificultatilor bancilor din Grecia in a accesa fonduri de pe piata internationala in ultimii ani, noteaza S&P. In consecinta institutiile de credit elene au apelat la BCE pentru a refinanta declinul depozitelor incepand de la finele lui 2009, acumularea de portofolii de obligatiuni guvernamentale si maturitatile fondurilor atrase de pe pietele financiare.

S&P noteaza ca bancile din Grecia dispun, inca, de anumite rezerve de active eligibile pentru a fi folosite in operatiuni la BCE, precum si acces la lichiditati de 30 de miliarde de euro puse la dispozitie de guvernul elen.

Bancile sunt expuse direct la o deteriorare a bonitatii Greciei prin portofoliile mari de obligatiuni guvernamentale, reprezentand 200% din rezervele de capital la NBG si Piraeus, 170% la EFG si 80% la Alpha Bank (la sfarsitul anului trecut). Impactul unei restructurari a datoriei statului asupra ratei adecvarii capitalului la aceste banci ar depinde in mare masura de termenii restructurarii si de eventuale reglementari. chiar daca nu s-a ajuns la o decizie privind restructurarea, o astfel de masura ar putea, in cele mai pesimiste scenarii, sa impinga bancile in insolventa, considera analistii S&P.

S&P a redus cu trei trepte ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung, de la „B” la „CCC”, cel mai slab rating de tara din lume, agentia reiterand avertismentul ca orice restructurare a datoriilor statului elen va fi interpretata ca incapacitate de plata.

Ratingul Greciei este acum cu doar patru trepte mai sus de default si mai slab decat cele atribuite Pakistanului si Ecuadorului, ultima dintre acestea fiind inca izolata pe pietele financiare internationale dupa ce a intrat in 2009 in incapacitate de plata.

EFG si NBG sunt prezente in Romania prin intermediul Bancpost, respectiv Banca Romaneasca, iar Alpha Bank si Piraeus Bank activeaza pe piata locala sub brand propriu.¬

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro