Sari direct la conținut

Speculatiile pe cursurile de schimb si Dow Jones au dublat lichiditatea Sibex

HotNews.ro

La Sibex, a treia sedinta a saptamanii a readus lichiditatea la un nivel ridicat, inregistrandu-se cresterea volumului pe toate produsele tranzactionate. La ora 17.30 numarul contractelor era de circa 6700 existand premise ca, pana la ora inchiderii (19.00) volumul sa se dubleze comparativ cu sedinta precedenta. Investitorii au tranzactionat pe fondul scaderilor inregistrate pe derivatele Dow Jones si DESIF5, in vreme ce pe segmentul valutar euro a castigat din nou teren fata de leu dar s-a depreciat in raport cu dolarul.

Segmentul derivatelor pe indici s-a aflat, prin contractul in lei pe Dow Jones, in centrul atentiei speculatorilor, care au mizat pe scaderea celui mai cunoscut indice din lume, in contextul in care, pe pietele bursiere de pe glob s-a resimtit o stare de pesimism, ca urmare a discursului de marti al sefului FED. De altfel, actiunile americane s-au depreciat marti pentru a 5-a sedinta consecutiva, pe fondul declaratiilor lui Bernanke cu privire la economie. Acesta a realizat o evaluare sobra a economiei americane, nefiind indicata continuarea unei politici de acordare de stimulente monetare. Presedintele Bancii Centrale Americane a recunoscut totodata ca cresterea economica din SUA a ramas „frustrant de lenta”. Ca urmare, si cotatiile de la Sibex ale Dow Jones s-au depreciat pe parcursul zilei, cu minime atinse in jurul orei 14.00 pe scadenta iunie. Cotatiile futures din SUA se aflu tot pe rosu iar deschiderea NYSE a fost una mixta.

La Sibex, numarul contractelor DEDJIA_RON incheiate pana la ora 17.30 era de peste 2500 iar cotatia scadea cu 67 puncte pe scadenta iunie si cu 95 puncte si 55 puncte pe septembrie si decembrie. O scadere foarte agresiva de 420 de puncte se observa pe martie 2012, dar pe un volum mic. Jucatorii au beneficiat de un spread de doar 3 dolari intre cerere si oferta, fapt care a intensificat speculatiile.

Pe segmentul valutar s-a observat cresterea spectaculoasa a lichiditatii pe perechea EUR/USD, tranzactionata in lei. Pe toata perioada sedintei s-au remarcat cotatii mai ieftine decat pe pietele de tip Forex, market-makerul asigurand o diferenta intre cumparare si vanzare de doar 2 pips. Mai mult, acest fapt a generat interesul participantilor, cu rezultat direct in coborarea spreadu-ului la doar un pips. Ca urmare, numarul contractelor EUR/USD_RON a crescut la peste 1300, pe fondul unei evolutii pe minus a cotatiei euro care, dupa ce s-a apreciat in primele doua sedinte ale saptamanii, inregistra o scadere de 0,33% conform datelor de la ora 17.30.

De remarcat a fost cresterea puternica a lichiditatii contractului pe cursul euro/leu, ca efect al miscarilor importante al pretului de pe piata cash. Ultimele doua sedinte au adus evolutii ample ale paritatii eur/ron, fenomen care a fost observat atat pe piata interbancara, acolo unde leul a pierdut 3,75 bani in aceasta perioada, cat si pe piata derivatelor de la Sibiu, unde activitatea investitorilor pe derivatul mentionat a fost cu adevarat exploziva. Euro s-a apreciat fata de leu pe toate scadentele, derivatul EUR/RON reusind sa atraga peste 700 de contracte pana la ora 17.30. Amploarea evolutiilor a fost una importanta pentru toate scadentele, euro castigand 1,82 bani pentru scadenta 17 iunie si 3,51 bani pentru finalul lunii septembrie. Pentru finalul anului deprecierea era de 0,36%, in timp ce pentru scadenta din martie 2012 cresterea cotatiei era de 0,59%.

„Aceste evolutii ample din ultimele sedinte pot fi puse pe seama inchiderii pozitiilor pe leu a investitorilor straini, care fie au inteles ca leul nu se va aprecia mai mult, fie nu au reusit sa plaseze ieri, in titluri de stat, sumele detinute in lei” a explicat un broker.

Volume in crestere s-au observat si pe derivatele Fondul Proprietatea cu 423 de contracte pe scadenta iunie, in raport cu care pretul a crescut cu aproape 1%.

De asemenea, aurul se remarca prin 450 de contracte iar DESIF5 cu peste 1300, incheiate pe fondul unor scaderi ample.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro