Sari direct la conținut

Spitalul Colțea, unde au vindecat și au salvat vieți medici precum Carol Davila și Victor Babeș. O istorie de peste 300 de ani

B365.ro
Spitalul Colțea din București, Foto: AGERPRES FOTO
Spitalul Colțea din București, Foto: AGERPRES FOTO

În centrul Bucureștiului se află un spectaculos palat, care între pereții săi superbi ascunde un spital. De 320 de ani încoace. Este vorba despre Spitalul Colțea, prima și cea mai spectaculoasă unitate medicală din România, dar nu numai.

A fost construit din ordinele spătarului Mihai Cantacuzino, pe terenul donat de Vornicul Colțea. În semn de mulțumire pentru generozitate, spătarul a decis ca spitalul să poarte numele donatorului.

La 1700, un „spital” era ceva diferit și, în mare măsură, mai complex decât ceea ce reprezintă în ziua de azi. Pe atunci, era un așezământ social, menit să îi vindece și să îi ajute pe cei nevoiași. Aceștia primeau mâncare și haine, iar spitalul ajuta fetele tinere cu o situație precară să se pregătească de căsătorie. Mai mult, spitalul contribuia la plata hirotonisirii preoților săraci și răscumpăra prizonierii.

Citește, pe B365.ro, povestea spitalului Colțea și a extraordinarei clădiri care îl adăpostește. O istorie care se împletește cu însăși istoria orașului, care a crescut și s-a dezvoltat în jurul acestei clădiri unice de pe Bulevardul I.C. Brătianu, de la numărul 1.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro