Sari direct la conținut

Spitalul Județean din Oradea, primul spital din România care va face teste de imunitate la Covid-19, începând de vineri

HotNews.ro
Spitalul Județean din Oradea, primul spital din România care va face teste de imunitate la Covid-19, începând de vineri

Spitalul Judeţean din Oradea va efectua, în premieră în România, teste pentru depistarea nivelului de anticorpi SARS-Cov-2 din sânge, aşa numiţii anticorpi IgG, care indică dacă persoana de la care a fost recoltată o probă de sânge a avut sau nu coronavirus, precum şi care este nivelul de imunitate dobândit, relatează Bihoreanul. Programul va fi funcțional începând cu 15 mai.

Testul este diferit de cel pentru depistarea Covid-19 cu analizorul de tip Real Time PCR, iar Spitalul Judeţean din Oradea devine primul spital public din România care asigură acest serviciu.

„În condiţiile în care în întreaga lume se intensifică programele de testare pentru a oferi o imagine mai clară privind răspândirea coronavirusului, dar şi imunizarea, o comisie multidisciplinară din cadrul spitalului a decis să adoptăm şi testarea nivelului de anticorpi SARS-Cov-2 din sânge”, a declarat Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean şi coordonatorul spitalelor din Bihor cu subordonare locală pe perioada stării de urgenţă provocate de criza sanitară.

Potrivit acestuia, spitalul a achiziţionat de la o companie americană, Abbot Diagnostics, 1.500 de teste pentru depistarea nivelului de anticorpi SARS-Cov-2 din sânge, urmând ca testările să fie făcute din data de 15 mai.

”Prezenţa anticorpilor SARS-Cov-2 sau IgG indică dacă o persoană asimptomatică a avut Covid-19 şi a dezvoltat anticorpi, dar şi în ce grad, ajutând astfel la identificarea persoanelor care au fost expuse la coronavirus şi au dezvoltat un răspuns imun”, a mai spus dr. Carp. Practic, începând de vineri, oricine va putea fi testat la Spitalul Județean, la cerere. Deocamdată nu a fost stabilit costul acestui test, detalii suplimentare urmând să fie făcute publice în zilele următoare.

Aceste testări sunt utile pe termen lung, pentru categorii de persoane precum cele care vor avea nevoie să călătorească, inclusiv în străinătate (în condiţiile în care la nivelul Uniunii Europene se discută despre un aşa-numit paşaport epidemiologic), cele care au fost în contact cu bolnavi confirmaţi cu Covid, cele care vor avea nevoie de spitalizare pentru alte afecţiuni decât cele considerate urgente, dar şi la solicitarea companiilor interesate să aibă certitudinea că angajaţii lor au o stare de sănătate bună şi nu reprezintă un pericol.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro