Sari direct la conținut

Standard & Poor's a scazut perspectiva de rating a Hidroelectrica de la pozitiva la stabila

HotNews.ro

Standard & Poor’s a revizuit in scadere perspectiva de rating a companiei Hidroelectrica de la „pozitiva” la „stabila”, din cauza lichiditatii reduse si a amanarii ofertei publice initiale, care trebuia sa aiba loc in acest an, potrivit NewsIn. In acelasi timp, agentia de evaluare financiara a confirmat calificativul „BB” pentru datoria pe termen lung a companiei.

„Revizuirea prespectivei de rating la stabila reflecta lichiditatea slaba a Hidroelectrica, fiind determinata si de faptul ca oferta publica initiala, care trebuia sa aiba loc in 2008, a fost amanata”, a explicat Tania Tsoneva, analist financiar in cadrul Standard & Poor’s, adaugand ca data si valoarea ofertei publice initiale raman nesigure.

Ratingul atribuit reflecta performantele financiare slabe ale Hidroelectrica in trecut, lichiditatea redusa, castigurile volatile, faptul ca planurile pe termen mediu ale companiei vor fi, probabil, finantate prin datorii si expunerea la riscurile pe care le prezinta economia Romaniei, pentru care tranzitia nu este complet finalizata, mai spun specialistii de la Standard & Poor’s.

In prima parte a anului 2007, evolutia financiara a companiei a fost puternic afectata de seceta, ceea ce a dus la reducerea productiei, insa vremea mai ploioasa ce a urmat din luna septembrie 2007 ar putea influenta pozitiv activitatea companiei. Un alt factor agravant a fost deprecierea leului.

Standard & Poor’s se asteapta ca nivelul de lichiditate al companiei sa se imbunatateasca in viitor si Hidroelectrica sa isi mentina un profil financiar stabil, continuand sa beneficieze de sustinerea statului.

Factorii pozitivi pentru perspectiva si pentru ratingul companiei ar fi stabilirea unui program mai clar pentru oferta publica initiala, o structura mai echilibrata a capitalului si o maturitate mai mare pentru datoriile nou-contractate.

Factorii care ar putea periclita perspectiva si ratingul Hidroelectrica sunt o cresterea semnificativa a cheltuielilor de investitii, achizitiile care sa slabeasca stabilitatea financiara, masurile adverse de restructurare, inclusiv vanzarea unor hidrocentrale de mare capacitate, considerate de o importanta strategica pentru companie. In plus, eventuala adancire a dezechilibrelor macroeconomice ale Romaniei ar putea afecta ratingul Hidroelectrica, in ciuda faptului ca nu exista o legatura directa intre calificativul atribuit companiei si ratingul de tara.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro