Sari direct la conținut

Start exploziv in cursa pentru Primaria Capitalei

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

In efortul de a-si exprima cat mai convingator oroarea fata de coruptia de la Primaria Capitalei, sefa liberalilor, Alina Gorghiu, a riscat, luni seara, afirmatia ca acolo trebuie pusa o bomba. A doua zi dupa aceste declaratii incendiare, liberalii au detonat candidatul inca neoficial al partidului la primaria Capitalei: Cristiaaan Busoooi. Startul exploziv imaginat de strategii PNL a fost o aparitie stranie alaturi de Klaus Iohannis. Acest artificiu de imagine indica faptul ca liberalii s-au decis. Oficial, candidatul va fi stabilit abia vineri, insa zarurile par sa fi fost deja aruncate.

Cei doi au fost vazuti in zona Filaret – Rahova. Intrebat de ziaristi de ce este alaturi de Cristian Busoi, Klaus Iohannis raspuns, ca de obicei, din alt film: „L-am invitat sa ma insoteasca”. Nimeni nu era curios cred sa afle procedura tehnica prin care a aterizat langa presedinte. Altceva nu se prea intelege: de ce tocmai Busoi? Si, mai ales, cine si ce-l recomanda pe domnul in cauza.

Dupa nenumarate iesiri tv, clipuri insipide sau afise pe teme medicale, dupa un efort admirabil de a semnala publicului ca dl Busoi exista cu adevarat, realitatea din sondaje arata catastrofal.

Bucurestenii n-au prea auzit de vestitul candidat al liberalilor la primaria Capitalei, Cristiaaaan Busoooi. Personal, multa vreme am fost convins ca dl Busoi face reclama unui spital sau reprezinta un cabinet medical, pe afisele unde l-am vazut prin oras scria ceva despre drepturile pacientilor.

Notorietatea sa in sondaje se misca imperceptibil undeva intre patru si sapte procente. Liberalii pariaza in acest moment pe un cal mort. Evident ca am aflat – ca mai toata presa – de cateva luni bune ca varianta cea mai sustinuta in PNL, politicianul cu cele mai mari sanse de a ajunge candidatul partidului la primaria Capitalei se numeste Cristian Busoi.

Europarlamentarul nu s-a remarcat ca om politic decat prin aparitia lui in stenograme alaturi de baronul PSD Adrian Duicu si prin functia de presedinte al Casei de Asigurari de Sanatate in guvernul USL. Nici un proiect relevant, nici un activitate notabila, nici o dara, zero legatura cu problemele Capitalei. In treacat fie spus, a mai fost pentru scurt timp consilier in CGMB din partea PNL prin 2004. Si atunci, de ce tocmai Busoi?

Iarasi lucrurile devin foarte neclare, dar exista tot mai multe zvonuri ca se bucura de sprijinul sefului SRI, Eduard Helvig. Cei doi se cunosc din Parlamentul European si intretin bune relatii. Nu ar fi insa corect ca un sef de serviciu sa-si foloseasca puterea pentru a-si ajuta prietenii politici.

Dar poate ca Helving nu are nici o implicare in vastul si neintelesul proiect Busoi, iar sustinerea unui pseudo-candidat sa fie praf in ochii adversarilor. Pana si acest scenariu trebuie sa-l eliminati, deoarece liberalii traverseaza o criza reala de lideri si de solutii. Am vazut cum au fugit in prima faza de asumarea primariei Capitalei, am vazut ce propuneri ridicole au avansat in guvernul Ciolos pe filiera liberala (tot Helvig?).

Exista din cate aud unele calcule facute cu oameni din afara partidului, cum ar fi vicepremierul Costin Borc. Dar timpul ramas pana la locale este atat de scurt incat nu mai prea merge varianta candidatului supriza. Apoi, liberalii se confrunta cu riscul real al fragmentarii votului. Pe dreapte incepe sa se cam faca aglomeratie.

Daca alegerile se vor desfasura intr-un singur tur de scrutin, evident ca sansele cele mai mari le are candidatul cel mai puternic. Sigur, inca nu stim numele candidatilor, dar un sondaj INSCOP citat de EVZ pe data de 2 decembrie il indica pe primul loc in preferintele bucurestenilor pe Calin Popescu Tariceanu, urmat de Sorin Oprescu (in ciuda problemelor penale) si de Ecaterina Andronescu.

Potrivit sondajului citat de EVZ, „in ciuda prezenței active în spațiul public, europarlamentarul Cristian Bușoi se află doar pe locul 4 în intenția de vot, iar la nivelul Sectorul 1, chiar pe locul 5, după independentul Nicușor Dan”.

In plus, marea necunoscuta este ce va face Traian Basescu. Daca va candida la primaria Capitalei, se schimba radical datele problemei. Intr-o competitie cu un singur tur, Basescu are sansa lui. Mai exista apoi unele informatii referitoare la tentativa de a-l resuscita pe Victor Ponta, de a construi ceva impreuna cu ALDE si UNPR avand in vedere disponibilitatea publicului de a accepta partide noi.

Pe scurt, scena politica inca nu este clarificata pentru a evalua corect sansele partidelor, nici nu stim exact numele candidatilor. In acest context, arata cu atat mai straniu optiunea PNL si a presedintelui Iohannis de a investi intr-un politician sters, care in acest moment prezinta sanse mici de a performa.

De neinteles lipsa generala de respect fata de bucuresteni in primul rand, care meritau poate, dupa atatea experimente esuate, impostori, coruptie si propuneri indecente, un nume ceva mai onorabil. Ce le-au facut acesti oameni partidelor sa-si bata joc mereu de ei?

Nici daca se schimba regula electorala si, sa zicem, guvernul Ciolos isi va asuma raspunderea pe un proiect de lege prin care Romania sa revina la sistemul de alegeri locale in doua tururi, unde conteaza in final forta aliantelor politice, nu doar anvergura candidatului, nu cred ca un personaj cu notorietatea lui Cristiaaaan Busoooi are vreo sansa sa fie recunoscut pe strazile Capitalei.

Cu o oferta atat de slaba (PSD oscileaza intre Ecaterina Andronescu si Gabriela Firea), partidele merita inca un mars Colectiv pentru a le spune in acest fel ca nu mai putem lasa administratia Capitalei la mana incompetentilor si jafului organizat. Poate ca asa arata singura bomba capabila sa mature, in fine, mizeria lasata de partide in Primaria Capitalei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro