Statele Unite alocă 3,2 miliarde pentru cercetarea medicamentelor antivirale împotriva Covid
Autoritățile americane au anunțat joi intenția lor de a investi 3,2 miliarde de dolari pentru a accelera cercetarea și dezvoltarea medicamentelor antivirale împotriva Covid-19 și a patologiilor viitoare, potrivit AFP.
Acest proiect, denumit „programul antiviral împotriva pandemiilor”, este finanțat din fonduri din planul de stimulare de 1,9 trilioane de dolari, promovat de Joe Biden și adoptat de Congres în martie.
„Antiviralele sunt o completare importantă a vaccinurilor existente, în special pentru persoanele cu anumite boli care pot prezenta un risc mai mare, pentru cei potențial mai puțin protejați de vaccinuri”, a declarat reporterilor dr. Anthony Fauci, consilier medical la Vaccine.
Aceste medicamente antivirale ar putea juca, de asemenea, un rol în fața noilor variante împotriva cărora vaccinurile aflate în circulație oferă în prezent o protecție mai mică, a adăugat el.
Programul va accelera studiile clinice pentru pastilele antivirale în diferite stadii ale dezvoltării lor, cum ar fi Molnupiravir din laboratorul Merck și medicamentele de la Pfizer și Atea-Roche.
Aceste antivirale ar trebui luate de pacienți foarte curând după confirmarea infecției pentru a preveni ca boala să atingă stadiul său cel mai sever, cum ar fi oseltamivir pentru gripă.
Aceste 3,2 miliarde vor fi folosite și pentru finanțarea căutării de noi antivirale, nu numai împotriva SARS-CoV-2 sau coronavirusurilor în general, ci și împotriva altor familii de viruși văzuți ca prezentând o potențială amenințare pandemică.