Statul roman abandoneaza organizatiile neguvernamentale
Prin Programul Phare pentru „Dezvoltarea Societatii Civile”, finantat de Uniunea Europeana, Fundatia „Lumina”, in parteneriat cu Consiliul Local Municipal si cu Consiliul Judetean Braila, a infiintat Biroul de Consiliere pentru Cetateni (BCC) Braila.
Acesta are ca scop sprijinirea cetatenilor in exercitarea drepturilor si obligatiilor lor, rezolvarea unor probleme cu care se confrunta si fluidizarea relatiei cetatenilor cu autoritatile publice locale sau centrale.
BCC Braila face parte dintr-o retea nationala, formata din 58 de astfel de birouri, intitulata Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC).
Fondurile dedicate acestor proiecte se acorda in cadrul unor contracte gestionate de statul roman, prin Oficiul de Plati si Contractare Phare (OPCP), directie a Ministerului Finantelor Publice, responsabila de contractare, gestionarea contractelor si efectuarea platilor.
Banii pot fi folositi de organizatii, numai pentru realizarea activitatilor descrise in proiectul finantat, in scopul atingerii obiectivelor acestuia, si sint eliberati dupa evaluarea rapoartelor intermediare si finale, de catre OPCP.
Pentru ca exista intirzieri constante in primirea fondurilor necesare bunei desfasurari a proiectelor, organizatiile avanseaza sume de bani, pentru sustinerea acestora. Suma contractata trebuie cheltuita in timpul desfasurarii proiectului, urmind ca organizatia sa isi recupereze banii avansati, citeva luni mai tirziu, dupa aprobarea raportului final.
Evaluarea financiara finala a sute de proiecte finantate in cadrul Programului Phare 2000 – Dezvoltarea Societatii Civile se face abia de 2-3 saptamini, in conditiile in care proiectele s-au incheiat in lunile august-septembrie 2003. Termenul limita pentru efectuarea platii transei finale a fost 30 iunie 2004.
„Sub presiunea timpului si fara sa justifice in vreun fel aceste decizii, OPCP refuza, la raportul final, costuri si documente justificative, pe care le-a acceptat la evaluarea rapoartelor intermediare. Cheltuielile sint imputate zecilor de organizatii neguvernamentale, care au desfasurat proiecte gestionate de OPCP.
Schimbarea regulilor in timpul jocului, aplicarea lor inconsecventa si netransparenta imping organizatiile neguvernamentale in situatii de criza, care pun in pericol supravietuirea lor si continuitatea serviciilor pe care le desfasoara in slujba cetateanului”, se precizeaza intr-un comunicat emis de ANBCC.