Stelian Ion: Nu e o soluție fericită propunerea UDMR pentru imunitățile magistraților, dar ar fi fost mai rău cu SIIJ
Ministrul Justiției, Stelian Ion, a reluat acuzațiile la adresa UDMR care a votat pentru înființarea SIIJ, iar acum au condiționat votul pentru desființare cu introducerea unui amendament care prevede avizul CSM pentru trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor, in fapt o superimunitate pentru magistrați.
„UDMR-ul, eu nu pot uita faptul că a fost de acord cu înfiinţarea Secţiei (Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie – n.r.) şi că au votat în anii trecuţi pentru înfiinţarea acestei secţii. Acum au spus că sunt de acord cu desfiinţarea, dar condiţionat. De fapt, despre asta este vorba, soluţia pentru a debloca proiectul de desfiinţare a SIIJ a fost aceea a acorda această garanţie, din punctul meu de vedere soluţie nefericită. Dar varianta era să nu avem desfiinţarea SIIJ şi între a nu avea desfiinţarea SIIJ, adică între un pericol cert, imediat, actual şi un pericol viitor, posibil, eu cred că trebuia să rezolvăm această problemă”, a declarat Stelian Ion, joi seară, la Digi 24.
Ministrul mai spune că aceste imunități nu sunt normale fiind ”specifice mai degrabă țărilor fost comuniste”.
În Alianţă nu a fost agreată această variantă şi nu ar fi trecut, regret, din pricina faptului că UDMR-ul a spus şi astăzi explicit, în şedinţă, solicita garanţii suplimentare pentru magistraţi, garanţii pe care eu personal nu le-am considerat utile şi nici binevenite. De asemenea, foarte mulţi magistraţi nu le-au solicitat.
Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție consideră avizul CSM pentru trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor, așa cum au decis deputații juriști, reprezintă „un privilegiu inadmisibil” și poate fi considerat „ o garanţie a impunităţii magistraţilor”.
„Încuviinţarea prealabilă din partea unui organ administrativ este incompatibilă cu valorile statului de drept, deoarece reprezintă un privilegiu inadmisibil şi un filtru pentru ca magistrații să nu poată fi anchetați penal, ceea ce va asigura impunitate, fapt de neconceput în societăți democratice stabile. De asemenea, această încuviinţare este contrară principiului independenţei justiţiei, deoarece justiţia este înfăptuită doar de instanţele de judecată, nu şi de Consiliul Superior al Magistraturii, care este un organ administrativ şi are rolul de instanţă de judecată doar în domeniul răspunderii disciplinare”, se arată într-un comunicat de presă al celor două asociații.