Stelian Ion (USR): Mandatul Klaus Iohannis din perspectiva justiţiei a fost dezastruos
- Redactia Hotnews
Fostul ministru al Justiţiei, deputatul USR Stelian Ion a declarat marţi, la Profit News TV, că USR propune un text de lege o propunere parlamentară de modificare a legilor justiţiei, în sensul punerii lor în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia, potrivit News.ro.
Stelian Ion a precizat că mandatul preşedintelui Klaus Iohannis a fost unul dezastruos pe justiţie iar legile justiţiei în varianta lui Cătălin Predoiu sunt mai proaste decât cele promovate în perioada lui Liviu Dragnea.
”Sunt 600 de articole în aceste legi, nu au fost analizate, sunt foarte multe probleme are au scăpat de analiza Comisiei de la veneţia, în legile justiţiei, USR va propune un text de lege o propunere parlamentară de modificare a acesot legi în sensul punerii lor în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia, să încercăm să facem aceste legi mai bune, mai funcţionale”, a spus Stelian Ion.
El a precizat că şanse reale de a trece aceste legi vor exista când va se va schimba majoritatea parlamentară, când nu se mai înţeleg cei de la PNL şi PSD. ”Deocamdată vedem zarvă, se ceartă dar stau lipiţi unii de alţii pentru că au aceleaşi interese politice”, a mai afirmat deputatul USR.
Fostul ministru al Justiţiei a precizat că ”mandatul Klaus Iohannis din perspectiva justiţiei a fost dezastruos, iar faptul că se ridciă MCV-ul nu reprezintă decât un mare noroc”.
Despre legile ministrului Cătălin Predoiu, Stelian Ion a spus că ”sunt mai proaste decât cele ale lui Dragnea”, dar ”au fost prezentate într-un ambalaj mai bun şi s-a profitat de un context geopolitic favorabil”.
România a îndeplinit condiționalitățile din Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) de monitorizare a sistemului judiciar instituit încă din 2007, astfel încât acesta poate fi ridicat și înlocuit cu mecanismul privind statul de drept, arată Comisia Europeană într-un raport întocmit marți și obținut de HotNews.ro.
Comisia spune că, înainte de a lua o decizie finală, va ține seama de observațiile Consiliului, precum și de cele ale Parlamentului European și va reveni asupra acestei chestiuni atât în cazul Bulgariei, cât și al României în lunile următoare. De asemenea, Bruxelles-ul enumeră restanțele pe care le mai are țara noastră, care vor fi monitorizate prin mecanismul privind statul de drept.
Declarațiile președintelui:
- „Astăzi este o zi foarte importantă pentru România, care a făcut un nou pas semnificativ pe calea integrării europene. Mecanismul de Cooperare și Verificare s-a încheiat astăzi pentru țara noastră.
- Avem, așadar, confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept și s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupției.
- Comisia Europeană a confirmat în urmă cu câteva minute, în raportul făcut public, progresul făcut de România în cadrul acestui mecanism, ceea ce înseamnă că îndeplinim recomandările și obiectivele fixate prin MCV, Mecanismul de Cooperare și Verificare, așa cum au fost stabilite la momentul aderării noastre la Uniunea Europeană.
- Acesta este ultimul raport MCV al Comisiei Europene pentru țara noastră.
- De acum înainte, România va fi, la fel ca și toate celelalte state membre, monitorizată doar prin intermediul Mecanismului generalizat privind statul de drept.
- Anul acesta, Parlamentul României a adoptat legile fundamentale ale sistemului judiciar, pe care le-am promulgat după ce Curtea Constituțională le-a declarat constituționale.
- România a demonstrat voință politică, dar mai ales o puternică susținere a cetățenilor pentru a corecta orice deviere de la un parcurs democratic și pentru a relua rapid reformele, așa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani.
- Mă bucur că toate aceste progrese au fost consemnate în Raportul MCV de astăzi, pentru că aceste reforme sunt esențiale în primul rând pentru români.
- Cetățenii au dreptul la un sistem de justiție independent, funcțional, eficient, la o societate în care combaterea corupției și integritatea sunt obiective pe deplin asumate.
- Felicit autoritățile – Guvernul României, ministrul Justiției, Parlamentul și instituțiile din sistemul judiciar – pentru aceste rezultate și îmi exprim aprecierea și pentru eforturile diplomatice, inclusiv ale Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană, care au contribuit la atingerea acestui obiectiv.
- Mulțumesc, de asemenea, Comisiei Europene, Președintei Ursula von der Leyen, pentru sprijinul constant și pentru dialogul deschis.
- Dialogul a vizat, totodată, și Comisia de la Veneția, care a constatat recent că elementele esențiale din pachetul legilor justiției respectă standardele europene.
- Raportul de astăzi încheie o etapă, dar eforturile noastre comune, la nivel de autorități și societate, trebuie să continue.
- Sunt convins și încrezător că realizările confirmate astăzi de Comisia Europeană vor fi urmate și de altele, astfel încât independența și eficiența justiției, ca și combaterea corupției să rămână constante ireversibile pentru România”.