Sari direct la conținut

Stiinta.info: Un nou element de circuit electric poate revolutiona arhitectura computerelor

Stiinta.info

In afara de rezistenta, condensator si bobina, iata ca acum este readus la viata un alt element pasiv al circuitelor electrice: memristorul. Acesta poate revolutiona arhitectura noilor computere. Daca cineva crede ca teoria circuitelor electrice este un domeniu imbatranit, avatar exclusiv al anilor ’60, se inseala. Desigur, aceia au fost anii cand numai cativa tranzistori, inconjurati de nenumarate elemente pasive, putea forma un radio portabil.

Astazi, elementele active (tranzistorii de exemplu) vin cu miile, incorporate in chipuri miniaturizate, iar elementele pasive (rezistente, condensatori sau bobine) par ca joaca un rol secundar, in surdina. Caci, sa fim sinceri, ce ar putea fi spectaculos in linearitatea unei rezistente, data de legea lui Ohm, sau in simpla proportionalitate dintre tensiunea aplicata unui condensator si sarcina acumulata pe el? Iata insa ca, recent, un grup de cercetatori americani vin sa revitalizeze teoria circuitelor electrice pasive, si sa reinvie un alt element de circuit pasiv, denumit memristor.

Rezultatele acestea au fost publicate saptamana aceasta in prestigioasa revista Nature. Dupa cum ii sugereaza numele, memristorul este o rezistenta cu memorie, si a fost introdus in anul 1971 de Leon Chua, de la Universitatea Berkely (Statele Unite) ca simpla curiozitate teoretica. Astfel, Chua a observat ca celor trei elemente pasive (rezistenta, condenstator si bobina), li se mai poate adauga una, a carei comportare nu poate fi descrisa sub nici o forma ca simpla combinatie a celor trei.

Daca variatia de voltaj se poate obtine fie prin variatia de curent electric (rezistenta), fie prin prin variatia de sarcina electrica (condensatorul), variatia de flux magnetic se obtine doar din variatia de curent electric (bobina). Ca sa completeze aceasta simetrie, Chua a introdus un nou element de circuit, in care variatia de sarcina electrica produce o variatie a fluxului magnetic.

Integral in Stiinta.info

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro