Costurile nationalismului: cum trebuie sa plateasca mii de romani initiativa PSD ca orice localitate sa aiba o strada numita 1 decembrie 1918
„Schimbarea denumirii unei strazi principale inseamna costuri, atat pentru noi, ca primarie, dar si pentru populatie, pentru ca trebuie schimbate toate documentele”, a declarat primarul municipiului Vaslui, Vasile Paval, potrivit vremeanoua.ro. Reactia edilului vine dupa intrarea in vigoare a unei legi initiate de Mircea Dusa, votata de Parlament si promulgata de Traian Basescu, ce prevede ca „la nivelul municipiilor si oraselor, o artera principala de circulatie centrala va purta denumirea de ‘1 Decembrie 1918′”.
- Presedintele Traian Basescu a semnat pe 14 octombrie 2014 decretul privind promulgarea Legii pentru organizarea si desfasurarea evenimentelor dedicate Zilei Nationale a Romaniei – 1 Decembrie (Sursa). Legea a fost initiata de ministrul Apararii, Mircea Dusa, in calitate de deputat PSD, si a fost publicata in Monitorul Oficial pe 16 octombrie 2014.
- Un articol din aceasta lege prevede urmatoarele: „La nivelul municipiilor si oraselor, o artera principala de circulatie centrala va purta denumirea de ‘1 Decembrie 1918’„.
- Propunerea legislativa a lui Dusa a fost inregistrata la Senat pentru dezbatere in noiembrie 2013 si a fost adoptata in cele din urma de Camera Deputatilor pe 30 septembrie 2014, cu 315 voturi „pentru”, 0 voturi „contra” si 13 abtineri (la sedinta au fost prezenti 328 de parlamentari). Vezi aici traseul legislativ al proiectului
Vasile Paval, primarul municipiului Vaslui, a declarat ca schimbarea numelui unei strazi va scoate bani din buzunarele cetatenilor, pentru ca inseamna automat ca cei care locuiesc pe noua artera 1 Decembrie 1918 trebuie sa isi schimbe actele de identitate, de proprietate si alte documente, potrivit Vremeanoua.ro.
„Este foarte dificil sa punem in aplicare o astfel de lege. Schimbarea denumirii unei strazi principale inseamna costuri, atat pentru noi, ca primarie, dar si pentru populatie, pentru ca trebuie schimbate toate documentele. Daca ar fi o strada noua, nu ar fi o problema, dar nu prea mai apar artere principale de circulatie in ziua de astazi, toate fiind la periferie, unde se extinde orasul„, a afirmat primarul municipiului Vaslui, citat de publicatia Vremeanoua.ro, care precizeaza ca Vasluiul are o strada cu acest nume, dar este la periferie si are 100 de metri lungime.
PPMT a cerut Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala
PPMT a cerut oficial vineri, 17 octombrie 2014, Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la aceasta lege, transmite Mediafax. Szilagyi Zsolt, candidatul PPMT in alegerile prezidentiale, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca „PPMT a depus o solicitare Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, prin care cere sa sesizeze Curtea Constitutionala si sa ridice exceptia de neconstitutionalitate impotriva legii care prevede obligativitatea denumirii ‘1 Decembrie 1918’ a unei strazi din fiecare oras”, relateaza agentia de presa.
Szilagyi a sustinut ca legea „tinteste” localitatile din Tinutul Secuiesc, „fiindca, in afara de acestea, aproape in toate orasele din Romania exista o strada cu denumirea mentionata”. Potrivit candidatului PPMT la prezidentiale, legea „are un efect negativ asupra normalitatii relatiilor romano-maghiare, pentru ca nu tine cont de faptul ca nu pentru fiecare cetatean roman data de 1 decembrie reprezinta o sarbatoare”, transmite Mediafax.
„Aceasta lege prejudiciaza autonomia autoritatilor locale, prevazuta de Constitutie, pentru ca dispune cu privire la denumirea strazilor si cu privire la organizarea de manifestari locale, chestiuni asupra carora ar trebui sa decida autoritatile locale”, a declarat Szilagyi Zsolt.
Acesta a afirmat ca UDMR, formatiune aflata la guvernare, „nu a luat pozitie univoca in aceasta chestiune si nu a intreprins nimic pentru a impiedica punerea in aplicare a acestei dispozitii care este jignitoare din punctul de vedere al comunitatii maghiare, iar, din punctul de vedere al Constitutiei Romaniei, este ilegala”.
„Mai mult, doi parlamentari ai UDMR, din neatentie sau poate din convingere, au votat in favoarea proiectului de lege. Prin acest gest, au transmis alegatorilor mesajul ca pentru ei nu este importanta demnitatea maghiarilor transilvaneni si nici reprezentarea intereselor acestora”, a continuat candidatul PPMT la presedintie, scrie Mediafax.
In orasul Vlahita din Harghita, primarul Rus Sandor sustine ca „va fi greu ca vreo strada sa fie denumita ‘1 Decembrie 1918’. Nu inseamna ca nu respect 1 Decembrie, dar patriotismul fortat nu aduce a bine, mai ales ca locuitorii acelei strazi trebuie sa fie in prealabil de acord cu denumirea strazii lor. Casatoriile din interes duc la divorturi rapide„, relateaza Mediafax, potrivit newshub.org.
Primarul orasului Borsec, Mik Jozsef, a declarat ca analizeaza „care va fi aceasta artera principala. Nu am nicio problema cu aceasta prevedere a legii, problema mai mare va fi pentru oamenii care vor fi nevoiti sa isi modifice pe cheltuiala lor adresele in acte si, fiind vorba despre o strada principala, trebuie sa ne gandim ca acest impact sa fie cat mai mic. Primaria nu poate suporta momentan aceste cheltuieli si sper ca oamenii si firmele sa inteleaga. Daca statul se angajeaza sa le achite, nu este nicio problema„, relateaza sursa citata.
Primarul municipiului Gheorgheni, Mezei Janos, a afirmat ca „noi nu dorim si nu vom face niciun demers pana ce nu vedem metoda si scopul exact al acesteia si avem si argumente in legatura cu comunitatea noastra, legate de multiculturalitatea multor localitati din Romania, la care credem ca pana acum nu s-a gandit legiuitorul„, potrivit newshub.org.