UPDATE 2 – EXCLUSIV Curtea de Conturi a constatat un prejudiciu de peste 6 milioane de lei la Primaria sectorului 3 in anul 2013. Lucrarile de pe bulevardul Unirii au fost realizate nelegal, artera fiind in administrarea Primariei Capitalei
¬Curtea de Conturi a constatat un prejudiciu de peste 6 milioane de lei la Primaria sectorului 3 in anul 2013, potrivit unui document obtinut de HotNews.ro. Din aceasta suma, peste 777.000 s-au cheltuit pentru amenajarea trotuarelor de pe bulevardul Unirii, unde a fost desfiintata o banda de spatiu verde si s-au pus pergole roz mov si albe, Curtea sesizand ca investitia s-a facut desi artera era in administrarea Primariei Capitalei nu a Primariei sector 3. HotNews.ro a scris in mai multe randuri despre acest subiect.
- HotNews.ro a solicitat Primariei sectorului 3 un punct de vedere referitor la acest subiect, insa pana la aceasta ora nu am primit un raspuns.
- UPDATE Proiectul privind transferul bd. Unirii din administrarea Primariei Capitalei in administrarea Primariei sector 3 a fost pus pe ordinea de zi a sedintei CGMB de luni, insa consilierii l-au respins.
- UPDATE 2 Intr-un drept la replica cerut HotNews.ro, Primaria sectorului 3 sustine a efectuat legal toate lucrarile de pe bd. Unirii si ca a remediat toate neregulile sesizate de Curtea de Conturi in timpul controlului
Interesant este ca abia acum, Primaria sectorului 3 a cerut Consiliului General al Municipiului Bucuresti sa ii transfere in administrare bd. Unirii, pe ordinea de zi a sedintei CGMB de luni urmand sa fie introdus acest proiect.
” Exista o solicitare din partea Primariei sector 3 de a le transfera in administrare bd. Unirii. Proiectul va fi introdus pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu General de azi. Nu este o problema de legalitate sa le transferam acest bulevard. Inteleg ca organele statului au constatat ce s-a intamplat acolo si cine este vinovat va plati. Hotararea noastra nu se aplica retroactiv si nu este o introducere in legalitate”, a declarat pentru HotNews.ro Cornel Pieptea, viceprimar al Capitalei si consilier general.
Pe langa bulevardul Unirii, Curtea de Conturi a constatat ca Primaria sector 3 a decontat lucrari neexecutate, care erau potrivit contractului gratuite sau cheltuieli supradimensionate, valoarea acestora fiind de circa 5,5 milioane lei.
„S-au constatat plati nelegale efectuate in 2013 de Sectorul 3, stabilite din verificarea esantioanelor selectate prin acceptarea decontarii unor situatii de plata in care erau cuprinse cantitati de lucrari neexecutate (pentru articol deviz „sapatura mecanizata”), solicitarea la decontare a unor cheltuieli privind un articol de deviz care potrivit contractului trebuia sa fie acordat gratuit de executant, cheltuieli supradimensionate introduse in situatiile de lucrari, acceptarea de decontare a unui numar de campanii de cosire acvatica a vegetatiei si a algelor mai mare decat prestatiile receptionate, acceptare la decontare a unor situatii de lucrari a caror valoare a fost majorata prin aplicarea in recapitulatia de deviz a unei cote de contributie datorate de angajatorii in functie de clasa de risc mai mare decat cea prevazuta legal si acceptarea la decontare a unor cantitati de lucrari/servicii neexecutate”, se arata in sinteza raportului Curtii de Conturi obtinuta de HotNews.ro.
Alte nereguli constatate de Curtea de Conturi:
– bugetul pentru cheltuieli cu mobilier urban (banci) a fost fundamentat fara existenta unei strategii si a unor norme privind numarul si densitatea pe suprafata, a dotarilor din spatiile publice, aprobate de catre consiliul local de sector. Curtea nu a stabilit valoarea prejudiciului.
– misiunile de audit intern inscrise in planul anual si efectuate in anul 2013 nu au fost semnificative si nu au avut impactul scontat de a adauga valoare si a imbunatati valoarea entitatii publice. In traducere, primarul Robert Negoita nu a cerut serviciului de audit din cadrul primariei sa evalueze institutia. Curtea nu a stabilit valoarea prejudiciului.
– efectuarea unor cheltuieli de capital din credite aferente cheltuielilor pentru bunuri si servicii in suma de 352 mii lei reprezentand lucrari de imprejmuire a Parcurilor Pantelimon, Gheorghe Petrascu, Alexandru Ioan Cuza si Titan.
– ocuparea definitiva a domeniului public prin emiterea autorizatiilor de constructie unor solicitanti care nu aveau titlul valabil pentru edificarea unei cladiri cu destinatia de Piata Agroalimentara – cazul Pietei Trapezului si pentru constructia unor spatii cu alta destinatie decat contractul de asociere incheiat cu sectorul 3 – cazul Pietei Titan 2. Curtea nu a stabilit valoarea prejudiciului.
– efectuarea unor cheltuieli neeconomice, ineficiente si neeficace prin achizitionarea unor servicii de consultanta, asistenta si reprezentare juridica in fata instantelor de judecata in conditiile in care entitatea are in structura directii cu atributii similare serviciilor contractate. Curtea nu a stabilit valoarea prejudiciului.
– utilizarea ineficienta a patrimoniului public al unitatii administrativ teritoriale prin incheierea, fara organizarea de licitatii publice a unor contracte de inchiriere a spatiilor aflate in incinta imobilelor administrate de Liceul Teoretic Dante Alighieri si Liceul Teoretic Elie Radu. Curtea nu a stabilit valoarea prejudiciului.
Lucrarile de amenajare a bd-ului Unirii au inceput in 2013. In acel an, Consiliul local sector 3 a alocat pentru aceasta lucrare 1,1 milioane euro. In 2014, alesii locali au alocat inca 8,7 milioane de euro pentru acest proiect.
De aceasta suma imensa, Primaria sectorului 3 a reamenajat trotuarele de pe bulevardul Unirii, desfiintand o banda de spatiu verde si amenajand parcari. In plus, a fost pavata cu granit toata artera, s-au amenajat jardiniere, s-au pus pergole roz, mov si albe, iar in fata magazinului Unirea s-a facut chiar un zid imens de beton care potrivit autoritatilor are rol decorativ. Acum, lucrarea este aproape terminata. Proiectul a starnit numeroase proteste din partea cetatenilor, acestia reclamand distrugerea spatiului verde, betonarea copacilor si inutilitatea zidului de beton. HotNews.ro a scris aici si aici despre acest subiect.
In plus, pe langa suma uriasa pe care Primaria o plateste pentru aceasta lucrare si distrugerea spatiilor verzi, HotNews.ro a sesizat faptul ca strada nu se afla in administrarea Primariei sector 3, ci a Primariei Capitalei, deci potrivit legii institutia nu poate realiza lucrari acolo cu exceptia curateniei stradale si ingrijirea spatiilor verzi.
Chiar primarul Sorin Oprescu a declarat in mai multe randuri ca nu si-a dat acordul pentru aceste lucrari. Nici Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu a emis nicio hotarare in acest sens asa cum s-a intamplat in trecut pentru alte strazi administrate de Primaria Capitalei, dar pe care Primaria de sector a executat lucrari. Un astfel de exemplu este strada Eugen Carada din Centrul istoric al Capitalei.
„Acolo lucrurile s-au petrecut asa: arhitectul sef al sectorului si domnul primar al sectorului 3 (n.r. Robert Negoita) m-au rugat sa le dau voie sa ridice trotuarele si sa faca panta de pamant, pentru pomii de pe margine, de pe aliniament. Am spus, da, daca vor sa faca asta si am mers personal sa ma uit pentru ca strada este in administrarea noastra. Dupa aceea, spre surprinderea noastra am constatat ca toate lucrarile executate acolo nu au nici un fel de aprobare, nici din partea sectorului. In conditiile acestea au primit amenda, o data de 50 milioane lei vechi, dupa aceea de 100 milioane lei vechi pentru pomii care au fost taiati si dupa aceea ultima amenda este de 500 de milioane lei vechi”, a declarat primarul general Sorin Oprescu in luna martie 2014, cand lucrarile de amenajare a bulevardului erau in toi.
Reprezentantii Primariei sector 3 sustineau insa altceva. „Intr-adevar, Bulevardul Unirii tine de Primaria Capitalei, am avut derogare pentru trotuare, noi vorbim de trotuare aici. Deci toata partea dreapta, pentru inceput, se va reconfigura, se schimba un pic fata, pentru ca acum e o nebunie pe trotuarul respectiv, unii pleaca cu masina, altii vin, oamenii circula, banci s.a.m.d. Ideea e de a se reconfigura un pic spatiul respectiv, de a se aerisi un pic pentru a nu mai fi accidentele care au fost in ultima perioada, iar vizavi de cost, partea a doua a intrebarii, este vorba de 18 mii m.p. acolo. Din Alba Iulia pana la Magazinul Unirea sunt 18 mii m.p., din eroare nu a fost trecuta suprafata acolo, e vorba de 18 mii m.p. se va face in etape, pe masura bugetului alocat”, a declarat Popescu Marius Sef Serviciu Investitii Primaria sector 3 pe 31 octombrie 2013, in momentul in care s-au alocat primii bani pentru realizarea acestui bulevard.
In 2012, Curtea de Conturi a constatat la Primaria sectorului 3 un prejudiciu de 37.893.000 lei, in raport fiind trecute urmatoarele abateri:
– Prin operatiuni formale de transferare si/sau detasare la Directia de Impozite si Taxe Locale Sector 3, ordonator tertiar din subordine, s-au platit nejustificat diferente de drepturi salariale nete pentru 46 persoane angajate, in suma totala de 214.000 lei.
– Plati nedatorate in suma de 27.076.00 lei prin indexarea retroactiva a tarifelor de curatenie cai publice in procent de 57,74% ca urmare a includerii unor perioade anterioare ultimei indexari acceptate; aferent s-au calculat dobanzi de 485.000 lei.
– Calcularea si facturarea incorecta a tarifului de deszapezire in perioada 2012-2013 a determinat plata necuvenita pentru aceasta operatiune, a sumei de 9.053.000 lei, aferent careia s-au calculat dobanzi de 428 mii lei.
– Plata necuvenita in perioada 01.01.2012 – 30.09.2013 a sumei totale de 387.000 lei, prin includerea in actele aditionale la contractul pentru achizitia serviciului de salubritate in Sectorul 3, a unor strazi si trotuare la dimensiuni mai mari decat cele reale, aferent fiind calculate dobanzi de 11 mii lei; prejudiciul a fost recuperat operativ.
– Decontarea contravalorii unor arbusti ornamentali in suma totala de 193.000 lei care nu au fost plantati pe domeniul public, aferent fiind calculate dobanzi de 13 mii lei; prejudiciul a fost recuperat in timpul misiunii de audit.
– Plata dubla a sumei de 34.000 prin decontarea taxei pe valoarea adaugata, atat in prestatia pentru sunet si lumini aferenta spectacolelor organizate, cat si in devizul centralizator cuprinzand spectacolele si prestatiile efectuate in cadrul evenimentelor cultural artistice din luna decembrie 2012.
– Plata nelegala a sumei de 24.000 lei efectuata de Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din finantarea de la bugetul local, prin acceptarea la decontare a unei situatii de lucrari ce continea cantitati de lucrari neexecutate.
UPDATE 2 Intr-un drept la replica cerut HotNews.ro, Primaria sectorului 3 sustine a efectuat legal toate lucrarile de pe bd. Unirii si ca a remediat toate neregulile sesizate de Curtea de Conturi in timpul controlului:
Primaria Sectorului 3 a demarat, in 2013, un amplu proiect de modernizare a Bulevardului Unirii. Acest proiect viza punerea in valoare a bulevardului prin crearea unei bariere de flori, arbusti si pomi, modernizarea spatiilor verzi, inclusiv prin instalarea unor sisteme automate de irigare si modernizare a zonei pietonale prin refacerea pavajului cu granit antiderapant.
De asemenea, proiectul a fost demarat intrucat circulatia pietonala si a autovehiculelor nu era reglementata, existand pericolul permanent, atat de accidente, cat si de ingreunare artificiala a circulatiei. Mentionam faptul ca lucrarile au fost demarate in contextul in care Primaria Municipiului Bucuresti nu avea in plan niciun astfel de proiect care sa vizeze Bulevardul Unirii.
Astfel, Primaria Sectorului 3 a efectuat, in anul 2013, lucrari de sistematizare pe verticala pe b-dul Unirii, tronson Piata Alba Iulia – str. Traian. Lucrarile au fost efectuate de un operator economic specializat, pe baza unui proiect tehnic, si au constat, in principal, in reconfigurarea spatiului carosabil original al bretelelor de circulatie. In ceea ce priveste acordurile si avizele necesare executiei lucrarilor, mentionam ca, in conformitate cu prevederile art. 7 din H.C.G.M.B. nr. 254/2008 privind administrarea retelei stradale principale si a lucrarilor de arta din Municipiul Bucuresti, au fost obtinute Avizul nr. 18022/19.11.2013 al Administratiei Strazilor din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti si Avizul Comisiei Tehnice de Circulatie a Municipiului Bucuresti. Pentru efectuarea lucrarilor, au fost emise Autorizatiile de construire nr. 777/15.11.2013 si nr. 918/24.12.2013. In consecinta, lucrarile de sistematizare pe verticala executate au avut toate avizele si acordurile necesare. In paralel, pe b-dul Unirii au fost efectuate lucrari de amenajare a spatiului verde, Primaria Sectorului 3 avand competente exclusive in acest sens.
Cu privire la prejudiciul la care face trimitere articolul, precizam ca sumele au fost recuperate in timpul controlului pentru toate masurile mentionate in decizia Curtii de Conturi. De asemenea, subliniem ca in raportul Curtii de Conturi nu exista constatari privind nelegalitatea platilor. De altfel, toate masurile precizate in raportul Curtii de Conturi pentru anul 2013 au fost indeplinite in totalitate de catre Primaria Sectorului 3, cu toate ca articolul nu mentioneaza acest detaliu, in acelasi timp amestecand informatii din acest raport cu cele din raportul aferent anului 2014.
Totodata, in ceea ce priveste cosirea acvatica din parcul IOR la care faceti, de asemenea, referire in material, mentionam ca situatia a fost integral remediata inca din timpul verificarii efectuate de Curtea de Conturi.