UPDATE Un barbat a murit duminica dupa ce a fost calcat de tren pe podul de cale ferata din Parcul Herastrau. Primaria Capitalei nu a facut o pasarela pietonala ca oamenii sa poata trece in siguranta
Un barbat a murit duminica dupa ce a fost calcat de tren pe podul de cale ferata din Parcul Herastrau, au declarat reprezentantii ISU Bucuresti pentru HotNews.ro. Accidentul s-a produs in jurul orei 19.00, iar tanarul mergea cu bicicleta pe pod si se pare ca avea castile in ureche, astfel ca nu a auzit trenul. Bucurestenii care doresc sa faca un tur complet al lacului Herastrau trec pe podul de cale ferata, deoarece Primaria Capitalei, institutia in administrarea careia se afla parcul, nu a facut o pasarela pietonala ca oamenii sa poata trece in siguranta.
Pe acest pod s-au intamplat in ultimii ani mai multe accidente.
UPDATE Primaria Capitalei ar putea face un ponton plutitor langa podul de cale ferata
O delegatie formata din deputati si consilieri USR a mers luni dimineata la sediul ALPAB, institutia din cadrul Primariei Capitalei care se ocupa de administrarea parcului, pentru a discuta aceasta problema.
„În dimineața asta am fost alături de o parte dintre colegii mei, deputați de București, la sediul ALPAB pentru a forța o decizie rapidă în ceea ce privește închiderea podului și deschiderea unei căi alternative de acces. Propunerea ALPAB este instalarea unui ponton plutitor în imediata vecinătate a podului. Pentru asta au solicitat în urmă cu o lună un aviz de amplasare de la arhitectul șef al PMB. O hârtie care, în realitate, le va spune că nu au nevoie de aviz de amplasare. Absurd în condițiile în care mor oameni. Dar adevărul e că birocrația, lipsa de educație și nepăsarea autorităților fac cele mai multe victime în România. La sfârșitul întâlnirii ALPAB, domnul Sandulescu, locțiitorul directorului, ne-a dat asigurări că în maxim trei săptămâni de la obținerea avizului de amplasare pontonul va fi instalat. În paralel, noi vom iniția un proiect de modificare a legii 289, pentru a permite niște exceptii: în cazul de față, construirea unui pod pietonal în vecinătatea podului de cale ferată. În momentul de față, legea te obligă să construiești la o distanță minima de 100 de metri de podul de cale ferată. Ceea ce în cazul lacului Herăstrău e total nefezabil”, a postat pe pagina de Facebook, Tudor Pop, deputat USR.
Intr-un comunicat emis recent, Primaria Municipiului Bucuresti spune ca a incercat inca din anul 2015 sa gaseasca o solutie sigura pentru pietonii si biciclistii care traverseaza parcul Herastrau pe podul de cale ferata si sa faca o pasarela pentru pietoni si biciclisti, dar nu a primit aprobare de la Ministerul Transporturilor intrucat pasarele s-ar afla langa calea ferata.
„Desi ALPAB avea prevazuti bani in buget pentru constructia unei pasarele, Ministerul Transporturilor nu si-a dat avizul pentru realizarea acesteia. Din pacate, aceasta situatie are urmari neplacute, intrucat seria accidentelor produse in acea zona continua. Parcul Herastrau, in suprafata de 110 ha, este impartit in doua zone de-o parte si de cealalta a laculu. In ambele zone ale parcului au fost amenajate alei pietonale si piste pentru biciclisti. In pofida semnalizarii „Accesul interzis”, trecerea pietonilor si a biciclistilor de pe un mal pe celalalt al lacului Herastrau, respectiv intre cele doua zone ale parcului, se face pe langa calea ferata Bucuresti-Constanta, pe podul de cale ferata. Urmare a numeroaselor reclamatii ale cetatenilor care au semnalat atat pericolul traversarii caii ferate in aceasta zona, cat si accesul dificil pe podul de cale ferata (scari cu trepte si unghi de inclinare mare, atat la urcare cat si la coborare, care fac imposibila trecerea persoanelor cu dizabilitati locomotorii si dificila trecerea peste calea ferata a biciclistilor si a parintilor cu copii in carucior), Primaria Municipiului Bucuresti, prin Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) a prevazut in buget, inca din anul 2015, fondurile necesare pentru intocmirea studiului de fezabilitate in vederea construirii unei pasarele pietonale peste lacul Herastrau in aceasta zona. Tot in anul 2015, prin mai multe adrese, ALPAB a solicitat Ministerului Transporturilor avizul de principiu privind amplasarea unei pasarele pietonale si distanta minima la care se poate apropia cu aceasta de podul de cale ferata. Atat in 2015, cat si in anul 2016, Ministerul Transporturilor a refuzat propunerea Municipalitatii, argumentand ca solutia propusa nu se incadreaza in regulile privind amplasarea si autorizarea constuctiilor in zona de protectie a caii ferate”, se arata in comunicatul Primariei Capitalei.
Potrivit Ordonantei de Urgenta privind transportul pe caile ferate romane si reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane:
– In scopul desfasurarii in bune conditii a circulatiei feroviare si al prevenirii evenimentelor de cale ferata, se instituie zona de siguranta si zona de protectie a infrastructurii feroviare publice.
– Zona de siguranta a infrastructurii feroviare publice cuprinde fasiile de teren, in limita de 20 m fiecare, situate de o parte si de alta a axei caii ferate, necesare pentru amplasarea instalatiilor de semnalizare si de siguranta circulatiei si a celorlalte instalatii de conducere operativa a circulatiei trenurilor, precum si a instalatiilor si lucrarilor de protectie a mediului.
– Zona de protectie a infrastructurii feroviare publice cuprinde terenurile limitrofe, situate de o parte si de alta a axei caii ferate, indiferent de proprietar, in limita a maximum 100 m de la axa caii ferate, precum si terenurile destinate sau care servesc, sub orice forma, la asigurarea functionarii acesteia. Limitele concrete ale zonelor de protectie se stabilesc pe baza normativelor emise de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, cu informarea scrisa a proprietarilor terenurilor in termen de 30 de zile.
Asociatia Hai cu Bicla a initiat o petitie online prin care cere Primariei Capitalei sa deschida curtea Administratiei Lacuri Parcuri si Agrement (institutie in subordinea municipalitatii) ca ocolirea lacului Herastrau sa se poata face in conditii de siguranta. Acum, bucurestenii care doresc sa dea un tur complet al lacului trec pe podul de cale ferata, iar in ultimii ani s-au intamplat mai multe accidente.
„Solicitam ALPAB si Primariei Municipiului Bucuresti ca ocolirea parcului Herastrau sa fie facuta in conditii de siguranta pentru pietoni, persoane cu dizabiltati si biciclisti. Propunerea Asociatiei Hai cu Bicla este ca ocolirea parcului Herastrau sa poata fi facuta pe podul Baneasa si prin curtea ALPAB. COSTURI ZERO. Prin deschiderea circulatiei publice a curtii ALPAB, turul parcului s-ar realiza civilizat, fara riscuri, atat de catre pietoni, cat si de catre persoanele cu dizabilitati si de biciclisti. Practic, simplu, fara costuri si usor de implementat”, se arata in petitia online.