Sari direct la conținut

Vlad Voiculescu, despre problema RADET: „Ar fi naiv până la parșiv să îmi asum să reabilitez un anumit număr de kilometri de rețea de termoficare, fără să am înainte o analiză”

HotNews.ro
Vlad Voiculescu in studioul HotNews.ro, Foto: Hotnews
Vlad Voiculescu in studioul HotNews.ro, Foto: Hotnews

„Ar fi naiv până la parșiv să îmi asum să reabilitez un anumit număr de kilometri de rețea de termoficare, fără să am înainte o analiză. Pot spune 50, 150 de km”, a declarat Vlad Voiculescu, candidatul PLUS la primăria Capitalei la interviurile HotNews.ro LIVE, când a fost întrebat de cum ar putea rezolva problema RADET dacă ar deveni primar. Voiculescu spune că trebuie făcut un plan „cu toată lumea la masă”, că sistemul centralizat de termoficare trebuie păstrat, la pachet cu descurajarea soluțiilor punctuale precum centralele de apartament, dar și că subvenția trebuie scăzută pentru că nu e sustenabilă.

„Principalul motiv pentru care am ajuns în acestă situație cu termoficarea este lipsa unei abordări structurale”, a spus Voiculescu.

„Vom avea un plan dacă voi ajunge primar. Principiile de bază – dacă se poate păstra sistemul centralizat, nu cred că avem acum altă soluție, în ce măsură ne putem baza pe infrastructura curentă. Peticelile, investițiile mici sunt necesare, să le facem vara, apoi trebuie să avem investiții serioase”, a spus Voiculescu.

„Ar fi naiv până la parșiv să îmi asum să reabilitez un anumit număr de kilometri de rețea de termoficare, fără să am înainte o analiză. Pot spune 50, 150 de km. Ați fi naivi să mă credeți”, a declarat candidatul PLUS.

Voiculescu a precizat că trebuie păstrat sistemul de termoficare centralizat și reabilitat tot ce se poate reabilita, punând accent și pe utilizarea fondurilor europene – circa 176 de milioane de euro ca n-ar fi fost folosiți până acum.

„Un plan trebuie făcut cu toată lumea la masă. Trebuie scăzută subvenția, nu e sustenabilă. Asta înseamnă creșterea prețului la gigacalorie, dar și reducerea pierderilor din sistem. Dacă nu se reduc pierderile, sistemul nu se susține”, spune Voiculescu.

Întrebat dacă totuși oamenilor ar trebui să li se permită și alternative, precum centralele de apartament, atâta timp cât problemele de căldură și apă caldă sunt frecvente, Voiculescu a susținut că pot exista soluții de compromis, dar ideea centralelor de apartament ar trebui descurajată, mai ales pe considerente de poluare.

„Alternativele pentru oameni trebuie să fie permise, dar acestea nu sunt centralele de apartament. O soluție temporară ar fi cea a surselor pe energie electrică. Dacă asta înseamnă subvenție pentru energie electrică, pentru ca oamenii să se poată încălzi, atunci asta vom face”, a spus Voiculescu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro