Sari direct la conținut

Luptă pe cele 10 miliarde de euro din Anghel Saligny: Aproape toate localitățile din țară, inclusiv cele cu primari USR, au cerut finanțare – spune Cseke Attila

HotNews.ro
Lucrari retea apa si canalizare, Foto: AGERPRES
Lucrari retea apa si canalizare, Foto: AGERPRES

„Am constatat cu bucurie că toate localitățile cu primari USR-PLUS au cerut finanțare prin Anghel Saligny. Înseamnă că USR-PLUS a înțeles, în cele din urmă, că este nevoie de acest program de finanțare și că este unul bine gândit, care merită accesat.”, a declarat marți Cseke Attila, ministrul interimar al Dezvoltării, care a prezentat situația cererilor de finanțare pe Anghel Saligny, programul de 10 miliarde de euro care a rupt Coaliția.

Investițiile în rețeaua de apă și canalizare și modernizarea drumurilor sunt importante și necesare, fapt dovedit de cererile de finanțare pentru aceste proiecte depuse de 97,5% dintre comunele, orașele, municipiile și județele din România – a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila, după ce termenul de depunere pentru proiectele de infrastructură finanțate de Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” a fost încheiat în data de 9 noiembrie, la ora 0.00.

Peste 3.100 de primării au depus cereri de finanțare cu o valoare triplă față de cele 10 miliarde de euro din Anghel Saligny

Dintre cele 3.228 de unități administrativ-teritoriale ale României, incluzând județele și sectoarele capitalei, doar 81 de UAT-uri nu au cerut finanțare. Toate consiliile județene și toate sectoarele municipiului București au cerut finanțare.

Ministrul dezvoltării a spus: ”Am prealocat, garantat, pentru fiecare comună, oraș, municipiu, județ și sector, o sumă minimă. Astfel, în fiecare localitate poate fi demarată cel puțin o investiție, dacă cererea de finanțare a fost depusă corect. Dorim, astfel, să asigurăm dezvoltarea echilibrată a României și o finanțare corectă, care nu depinde de culoarea politică a primarului.”

Suma totală a cererilor de finanțare este de 137,59 de miliarde de lei, cerute de 3.147 de UAT-uri pentru 7.545 de proiecte, în condițiile în care bugetul programului este de 50 de miliarde.

Ministrul a spus: ”Accesul la apă este un serviciu de bază, nu un lux, drumurile reabilitate pe care se poate circula în condiții de siguranță nu sunt un lux. Faptul că au fost depuse cereri de finanțare pentru o sumă aproape triplă față de cea alocată arată că a fost nevoie de acest instrument de finanțare.”

Ministrul a amintit că prin Programul ”Anghel Saligny” se vor finanța și investiții în rețeaua de distribuire a gazelor, iar depunerea de cereri în acest sens va fi deschisă în curând de minister.

”Dintre cele 81 de unități administrativ-teritoriale care nu au depus încă cerere prin Programul de finanțare Anghel Saligny, cunosc cel puțin o localitate care dorește să acceseze fonduri pentru dezvoltarea rețelei de gaze, și s-a înregistrat deja pentru a putea depune proiectul online. Ne putem aștepta ca și acest număr de 81 să fie diminuat odată ce vom deschide sesiunea de depuneri de cereri pentru investițiile în rețeaua de gaze”, a spus Cseke Attila.

Ministrul a adăugat: ”Am constatat cu bucurie că toate localitățile cu primari USR-PLUS au cerut finanțare prin Anghel Saligny. Înseamnă că USR-PLUS a înțeles, în cele din urmă, că este nevoie de acest program de finanțare și că este unul bine gândit, care merită accesat.”

Standardele de cost la „Anghel Saligny”, programul de 10 miliarde de euro pentru primării care a aruncat în aer Coaliția, au fost publicate marți, 21 septembrie, în Monitorul Oficial. Costul standard al reţelelor de apă este de cel mult 1.250 euro pe locuitor, iar cel al reţelelor de canalizare este de maxim 2.500 pe locuitor. Introducerea unor standarde de cost a fost o cerință a USR-PLUS, după cum a spus liderul PNL Ludovic Orban, înainte de ruperea Coaliției.

Reacția USR-PLUS după aprobarea programului Anghel Saligny: Adoptarea PNDL 3, un nou abuz marca OUG 13

Vineri, 3 septembrie, după ce Guvernul Cîțu a adoptat programul Anghel Saligny, USR-PLUS a reacționat precizând că adoptarea de către Guvern a Programului Anghel Saligny reprezintă ”un nou abuz marca OUG 13”, acuzându-l din nou pe premierul Florin Cîțu că „a arătat că interesul propriu de partid este mai important decât interesul românilor, în condițiile în care traversăm o criză pandemică”.

USR-PLUS a spus, într-un comunicat de presă, că a făcut o analiză a proiectului care „arată clar că PNDL 3 este doar o continuare a PNDL 2 (creația lui Liviu Dragnea) în ceea ce privește risipa banilor și lipsa de transparență în alocarea lor”, iar faptul că niciun amendament USR-PLUS nu a fost adăugat în proiect ar fi „o nouă dovadă că PNDL 3 nu s-a dorit în niciun moment să fie altceva decât o pușculiță pentru partide”.

Ce au acuzat reprezentanții USR-PLUS:

  • În primul rând, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, prevede aceleași tipuri de investiții, acordate nu în funcție de nevoile punctuale locale ale oamenilor, ci în funcție de interesele firmelor de partid. USR PLUS a propus ca alocarea banilor să fie făcută în funcție de niște indicatori clari.
  • În al doilea rând, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, nu stabilește niște criterii clare în aprobarea investițiilor. USR PLUS a propus ca proiectele să fie aprobate în urma unei evaluări independente și profesionalizate.
  • În al treilea rând, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, nu prevede niciun fel de criteriu în stabilirea costurilor, ceea ce înseamnă prețuri umflate, stabilite la liber arbitru. USR PLUS a propus introducerea de costuri unitare maximale, prin raportare la lucrări similare, iar sumele ce depășesc aceste costuri unitare să fie suportate din bugetul propriu al beneficiarului.
  • În al patrulea rând, PNDL 3 prevede, la fel ca PNDL 2, ca banii pentru proiecte să fie date din pixul unui ministru, adică așa cum a făcut și Dragnea. USR PLUS a propus o evaluare independentă și transparentă a propunerilor de investiții, accesibilă publicului.
  • În forma actuală, PNDL 3 va fi cel mai mare jaf din banii românilor. USR PLUS îi solicită premierului Florin Cîțu, care nu mai are legitimitatea să continue în această funcție, să își dea demisia”.

Pentru detalii citește:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro