Sari direct la conținut

Trei luni de la greva STB care a paralizat cinci zile Capitala: Câți angajați sunt cercetați disciplinar și câți au fost concediați

HotNews.ro
Trei luni de la greva STB care a paralizat cinci zile Capitala: Câți angajați sunt cercetați disciplinar și câți au fost concediați

Au trecut trei luni de la greva STB care a paralizat Capitala și care a fost declarată ilegală de către instanță. Până acum, societatea de transport public a început cercetarea disciplinară pentru aproximativ 3.000 de persoane, iar 220 de angajați sunt concediați, în timp ce altor 490 le-au fost tăiate salarriile cu procente între 5 și 10%, pentru o lună sau trei luni, potrivit datelor comunicate HotNews.ro de către conducerea STB.

Directorul general Adrian Criț a declarat pentru HotNews.ro că procedurile nu s-au încheiat încă.

Potrivit acestuia, după grevă au fost trimise aproximativ 3.000 de convocatoare pentru cercetare disciplinară.

  • „Ca urmare a întrunirii comisiilor de cercetare și elaborării documentelor, s-a luat măsura, până în momentul de față și precizez că nu este o chestiune finalizată, desfacerii contractului individual de muncă pentru 222 de persoane și reducerea salariului pentru circa 490 de persoane. Reducerile salariale sunt între 5 și 10% pentru o lună sau 3 luni”, a explicat Adrian Criț.

Întrebat cine a fost sancționat cu desfacerea contractului de muncă, directorul societății spune că în principal șoferii care au lipsit nemotivat mai mult de 3 zile, încălcând legea și atribuțiile din fișa postului.

În regulamentul intern se menționează că, dacă un angajat nu prestează activitatea timp de 3 zile, nemotivat, ca urmare a cercetării disciplinare i se poate desface contractul de muncă.

  • „Dacă am fi luat această decizie am fi ajuns ca majoritatea șoferilor să nu mai fie ai noștri. Probabil era o decizie radicală care îngreuna în continuare viața bucureștenilor.
  • Decizia de desfacere a contractului de muncă a fost luată în general pentru cei care au lipsit 4-5 zile”, a mai afirmat directorul STB.

Șoferii care au demonstrat că nu au fost lăsați să iasă pe traseu au primit clemență

El spune că au primit clemență cei care au dovedit că au vrut să vină la muncă, dar nu ar fi fost lăsați de către colegii lor.

  • ”Știți că au fost șoferi care au vrut să vină la muncă, dar nu au fost lăsați, și dacă au venit cu dovezi în acest sens nu au luat sancțiunea maximă.
  • Au fost câteva situații de acest gen. Așa cum instanța dă clemență celor care recunosc faptele și spun cine e vinovat, am crezut că trebuie să luăm și noi măsuri de acest gen. Asta a stabilit comisia.
  • Cercetarea disciplinară continuă și vom lua măsurile ce se impun”, a mai spus Criț.

STB a anagajat 180 de șoferi

În paralel, STB face angajări, fiind în procedură de angajare 180 de persoane – 80 de „manipulanți” și șoferi de troleibuz și 100 de șoferi de autobuz.

Este vorba despre solicitări de angajare depuse imediat după grevă. „Am încercat să fie șoferi cu experiență. La tramvaie am identificat viitori posibili angajați de la școala noastră”, a explicat Criț.

În ceea ce privește cercetarea penală, noutatea este că unul dintre dosare a fost mutat la Parchetul General.

  • ”S-au făcut mai multe pălângeri penale, la Parchet, Poliție, DNA, cred că 4 în total.
  • Personal am fost și am întrebat ce s-a întâmplat cu plângerea penală care a ajuns la Poliția Transporturi din București, am fost, am dat și o declarație, am întrebat care este stadiul dosarului, ulterior s-a luat decizia de a fi mutat la Parchetul General.
  • Noi putem doar să ne informăm ce se întâmplă, nu putem să ne implicăm, am pus la dispoziție toate dovezile, ce ni s-a solicitat, inclusiv acele pierderi pe care societatea le-a avut ca urmare a grevei ilegale, peste 16,6 milioane lei, și probabil va urma o expertiză. Procurorii trebuie să lucreze și să finalizeze cercetarea”, a mai explicat directorul general al STB.

Prejudiciu estimat la 16 milioane lei

Deocamdată, STB nu a primit de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov factura cu penalitățile pentru cele 5 zile de grevă, dar atunci când o va primi, directorul STB spune că se va îndrepta împotriva vinovaților pentru a recupera suma. Prejudiciul estimat este de 16 milioane lei.

Despre greva STB din 20 ianuarie

Greva STB a început în 20 ianuarie și a durat cinci zile, fiind sistată după ce conducerea STB a anunțat că angajează șoferi, iar cei care nu vin la muncă vor fi sancționați până la desfacerea contractului de muncă.

Încă din prima zi, Tribunalul București a suspendat greva și a dispus reluarea imediată a activității STB, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Primarul general, Nicușor Dan, spunea că greva a fost orchestrată de Vasile Petrariu, liderul sindicatului reprezentativ din STB, la vremea respectivă și consilier general PSD. Petrariu a susținut că a fost o grevă spontană.

Principala revendicare a fost demisia directorului general Adrian Criț. Angajații au mai cerut și majorarea salariilor cu 10% și negocierea contractului colectiv de muncă.

În 2021, societatea de transport public din București (STB) a avut un buget de 1,2 miliarde lei, din care aproximativ 928 de milioane de lei s-au dus pe salariile celor circa 11.200 de angajați.

Șoferii de autobuze, troleibuze și tramvaie sunt însă puțin peste 4.500, restul fiind personal auxiliar precum mecanici sau vânzători de bilete. Un șofer de autobuz câștigă până la 7.800 de lei, potrivit datelor obținute de HotNews.ro, iar unul de troleibuz, până la 8.000 de lei. Un vatman câștigă între 2.650 și 7.767 de lei. Media este 5.300 de lei, iar majoritatea salariilor sunt între 5.000 și 6.000 de lei. Se adaugă și tichete de masă. Aceste date nu includ primele.

HotNews.ro a discutat cu un șofer STB sub protecția anonimatului, iar acesta spune că în mod clar fiecare și-ar dori să primească mai mulți bani, dar principalala problemă a angajaților este legată de mijloacele de transport în comun vechi, care au des probleme tehnice, lentoarea cu care se înlocuiesc piesele defecte și condițiile proaste de muncă.

Imediat după terminarea grevei, conducerea STB a anunțat că manifestația a cauzat un prejudiciu de 16,6 milioane lde ei. O evaluare externă ar urma să stabilească valoarea reală a prejudiciului.

După grevă, Petrariu și-a dat demisia din funcția de consilier general și din partid.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro