Sari direct la conținut

Blocaje în tratarea și sortarea deșeurilor în 17 județe, inclusiv în București și Ilfov: Ce măsuri urgente vrea să ia Guvernul

HotNews.ro
Colectarea selectiva a deseurilor in Capitala, Foto: Hotnews
Colectarea selectiva a deseurilor in Capitala, Foto: Hotnews

​În 17 județe din țară, inclusiv în municipiul Bucureşti şi județul Ilfov, sunt în prezent blocaje în activitățile de tratare și sortare a deșeurilor, situație pe care Guvernul vrea să o rezolve, miercuri, printr-o Ordonanță de urgență.

Executivul are pe agenda ședinței de miercuri adoptarea unui proiect de ordonanță de urgență care să rezolve rapid probleme apărute în managementul integrat al deșeurilor.

Ce blocaje sunt cu deșeurile în 17 judete: București și Ilfov însumează 30% din totalul deșeurilor municipale

În nota de fundamentare a proiectului de OUG se menționează existența unor blocaje cu tratarea și sortarea deșeurilor în 17 județe din țară:

  • „Conform solicitărilor transmise în atenția Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în prezent, în 17 județe din țară, inclusiv în municipiul Bucureşti şi județul Ilfov, sunt semnalate blocaje în activităţile de tratare mecanică (şi partial sortare) a deşeurilor, fiind cunoscut faptul că deşeurile generate pe raza municipiului Bucureşti şi județul Ilfov însumează aproximativ 30% din cantitatea totală de deşeuri municipale generate în România.
  • De asemenea, au fost semnalate multe cazuri în țară unde operatorii depozitelor de deșeuri refuză primirea deșeurilor colectate, acestea nefiind supuse anterior operațiunilor de tratare/sortare, așa cum prevede legea.”, se arată în document.

Cum s-a ajuns în această situație: Ce vină au autoritățile publice locale

Vina pentru nivelul redus de implementare, la nivel național, a prevederilor din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor aparține autorităților administrației publice locale și Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (ADI).

Acestea nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin cu privire la aprobarea includerii contribuției pentru economia circulară în tarifele distincte și la instituirea taxelor speciale pentru utilizatorii care beneficiază individual de serviciul de salubrizare fără a avea contract încheiat cu operatorul.

Acest fapt a condus la blocarea fluxului financiar între operatorii colectori, operatorii stațiilor de sortare/instalațiilor de tratare și operatorii depozitelor de deșeuri, cu încetarea anticipată, înainte de termen, a unor contracte de delegare.

Aceleași autorități au întârziat atribuirea contractelor de delegare a gestiunii activității/activităților de sortare, tratare și/sau depozitare, prin eliminare, a deșeurilor municipale.

  • „Concret, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 133/2022, s-a avut în vedere o perioadă tranzitorie de 120 de zile (din 30 septembrie 2022 până la 28 ianuarie 2023), în care unitățile/subdiviziunile administrativteritoriale sau, după caz, asociațiile de dezvoltare intercomunitară ar fi trebuit să asigure delegarea serviciilor de sortare şi tratare a deşeurilor, precum şi depozitarea deşeurilor reziduale rezultate în urma activităţii de sortare şi tratare.
  • Totodată, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 133/2022, s-a specificat în mod expres interdicţia operatorilor staţiilor de sortare şi tratare a deşeurilor municipale să opereze astfel de activități în lipsa unor contracte de delegare cu unitățile/subdiviziunile administrativteritoriale sau, după caz, asociațiile de dezvoltare intercomunitară.
  • Până la data de 28 ianuarie 2023, multe dintre aceste staţii de sortare şi tratare a deşeurilor au operat în baza unor contracte încheiate cu companiile de salubrizare, asigurând sortarea şi tratarea deşeurilor.”, se mai arată în nota de fundamentare.

Noul termen limită pentru atribuirea acestor contracte – 31 decembrie 2023

Măsurile propuse de Guvern vizează astfel modificarea termenului limită până la care autoritățile administraţiei publice locale și asociaţiile de dezvoltare intercomunitară au obligația ca pentru activităţile de sortare, tratare şi/sau depozitare, prin eliminare, a deşeurilor municipale prestate de operatori numai pe baza autorizaţiei de mediu să atribuie contractele de delegare a gestiunii activităţii/activităţilor respective.

Astfel perioada tranzitorie de 120 de zile reglementată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 133/2022 (din 30 septembrie 2022 până la 28 ianuarie 2023) se va modifica, noul termen limită fiind 31 decembrie 2023.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro