Sari direct la conținut

București: Au început lucrările de restaurare a palatului Știrbei de pe Calea Victoriei

HotNews.ro
Palatul Stirbei, Foto: Hotnews
Palatul Stirbei, Foto: Hotnews

Lucrările de restaurare și consolidare a palatului Știrbei de pe Calea Victoriei au început, termenul de finalizare fiind 24 de luni, a anunțat dezvoltatorul imobiliar care a cumpărat clădirea. Imobilul, monument istoric va fi păstrat ca atare, iar remiza pentru trăsuri va fi reconstruită.

După finalizarea lucrărilor, clădirea va găzdui un mall de lux.

„Chiar și după aproape 200 de ani, Palatul Știrbei rămâne expresia vie a idealurilor și aspirațiilor Bucureștiului, sub formă materială, fiind, în același timp, o mărturie a istoriei orașului, precum și o punte între trecut, prezent și viitor. H Știrbei Palace este unul dintre cele mai așteptate proiecte comerciale din Bucureștiul ultimilor ani, iar acest lucru se datorează arhitecturii impresionante și istoriei bogate a proprietății, dar mai ales conceptului care stă la baza acestui proiect. Spun asta pentru că, odată finalizat, H Știrbei Palace vă fi primul spațiu comercial din țară de tip „department store high-end” care va funcționa într-o clădire monument istoric. Mai mult decât atât, am reușit să atragem deja nume sonore din piața bunurilor de lux, și mă bucur să confirm că purtăm, la acest moment, discuții avansate pentru închirierea a 90% din suprafața disponibilă.”, spune Yitzhak Hagag, cofondator și acționar al Hagag Development Europe, dezvoltatorul proiectului..

Lucrările presupun restaurarea, consolidarea și refuncționalizarea, în întregime, a clădirii palatului, păstrându-se linia proiectului inițial, de la proporțiile și regimul de înălțime, până la refacerea fațadelor și a elementelor decorative exterioare și interioare, iar execuția va fi derulată pe o perioadă de timp estimată la aproximativ 24 de luni. Proiectul prevede și reedificarea corpului semicircular care acomoda, în trecut, fosta remiză de trăsuri, potrivit sursei citate.

Edificat în anul 1835, Palatul Știrbei de pe Calea Victoriei nr. 109 a fost, între 1849-1856, reședință domnească. Cele mai ample modificări i-au fost aduse proprietății în perioada 1881-1891 când arhitectul Frederich Hartmann semna proiectul de transformare a fațadelor palatului și aducerea lor la formatul în care sunt prezentate astăzi. Tot Hartmann a fost responsabil și de proiectul de construcție al corpului semicircular destinat remizei de trăsuri, demolat ulterior de foștii proprietari.

Clasat drept monument istoric de clasă A, Palatul Știrbei din centrul Bucureștiului este considerat a fi una dintre cele mai valoroase și reprezentative construcții din patrimoniul arhitectural, cultural și istoric al capitalei.

Proprietarii renunță la blocurile din curtea palatului

De peste 10 ani, proprietarii palatului au încercat să obțină de la Primăria Capitalei aprobările necesare pentru a construi blocuri în curtea palatului. Ultima oară au venit pentru aprobări în 2020, și cereau permisiunea să construiască un bloc de 7 etaje, respectiv 34 de metri înălțime, în grădina Palatului Știrbei.

Potrivit panoului afișat la vremea respectivă, investitorul H Victoria Stirbei Galleries, dorea să consolideze palatul, iar lipit de acesta să construiască un atrium cu vegetație, iar în spate un bloc cu 7 etaje care va ajunge până la 3, respectiv două etaje spre strada Banului și General Constantin Budișteanu.

Primăria Capitalei a dat în 2015 avizul preliminar de urbanism pentru proiectul imobiliar din spatele Palatului Știrbei de pe Calea Victoriei, care prevedea ridicarea unei clădiri cu o înălțime maximă de 7 etaje care va adăposti un centru comercial și locuințe în spatele clădirii monument istoric, pe fostele grădini ale palatului. De-a lungul timpului, acest proiect a stârnit numeroase controverse, atât societatea civilă, cât și o parte dintre arhitecți cerând reconstruirea grădinilor și spunând că noile clădiri nu își au locul lângă palat.

Din 2015, proiectul a rămas în stand-by și nu a mai venit la aprobare în Consiliul General.

HotNews.ro a scris zeci de articole despre proiectul imobiliar care ar fi mutilat palatul, iar societatea civilă a militat ani de zile pentru conservarea monumentului istoric.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro