Primăria Sectorului 2 vrea să modernizeze Parcul Național / Promenadă pe apă și hamace deasupra lacului, printre noutăți
Primăria Sectorului 2 vrea să modernizeze Parcul Național, aflat între Cartierul Vatra Luminoasă și Arena Națională. Spațiul verde, cu o suprafață de 10 ha, nu a fost deloc modernizat în ultimii 20 de ani, fiind făcute doar lucrări de întreținere. Lacul în special se află în stare avansată de degradare. Planul Primăriei este să aducă parcul la forma în care a fost gândit în 1953, în jurul lacului va fi amenajată o „promenadă pe apă”, insula va rămâne sălbatică, vegetația parcului va fi îmbunătățită, aleile refăcute în stil organic, vor fi amenajate piste de alergare și pentru biciclete, iar deasupra lacului va fi și o zonă cu hamace pe apă, potrivit studiului de fezabilitate făcut de instituție. Întreaga investiție se ridică la circa 70 milioane lei, iar lucrările ar putea începe în 2025.
„E o amenajare așteptată de mult. Parcul, dar mai ales lacul, sunt acum într-o stare avansată de degradare. Și a ajuns într-un punct în care mare parte dintre probleme nu se mai pot rezolva prin lucrări punctuale sau reparații curente. De aceea am demarat acest proiect de investiții care practic va interveni pe toate componentele parcului de la un capăt la celălalt. E o investiție majoră ce se va ridica la peste 70 milioane de lei, din care doar refacerea lacului și a malului însumează 19,5 milioane. Îl amenajăm acum pentru o perioadă lungă de timp și nu vrem să ne zgârcim la materiale sau la dotări”, a explicat primarul Radu Mihaiu pentru HotNews.ro.
Potrivit studiului de fezabilitate obținut de HotNews.ro, se dorește aducerea parcului la forma lui istorică, gândită în 1953.
„Parcul Național, prin această investiție propusă, va îmbina reperele din zonă și va completa acest spațiu așa cum a fost gândit în 1953. Deși parcul nu e monument istoric, el e vecin cu două zone protejate – parcelarea Maior Coravu și parcelarea Vatra Luminoasă – și prin această lucrare intenționăm să reparăm parte din mutilările care s-au făcut din punct de vedere arhitectural de-a lungul timpului și să-l ducem la o formă care să fie parte integrantă armonios în zonă”, a explicat primarul Radu Mihaiu pentru HotNews.ro.
Proiectul prevede decolmatarea lacului, refacerea malurilor, amenajarea unor zone cu hamace pe apă, iar insula va fi păstrată sălbatică, un habitat pentru păsările din zonă.
„Zidurile de sprijin, atât cele de la mal, cât și cele de la mica insulă de pe lac, vor fi refăcute. Acum sunt pe alocuri efectiv rupte și stau să cadă în apă. Insula va fi amenajată ca o zonă de habitat natural în care să se dezvolte populația de păsări din parc. Vom amenaja o promenadă pe apă, pentru că acum nu te poți plimba în jurul lacului, parte din mal este extrem de îngust și nu ai loc să treci în siguranță. Vom avea pontoane și dotări care să transforme lacul într-o atracție specifică acestui parc. Pe mine personal cel mai mult m-a bucurat o propunere de care până acum nu am mai auzit și care cred că va fi foarte apreciată – vom avea hamace pe apă – practic oamenii vor putea să stea întinși la soare deasupra lacului”, a explicat Mihaiu.
Anexele construite de-a lungul timpului în parc vor fi dezafectate, aleile refăcute, iar vegetația îmbogățită.
„În zonele utilitare, anexele necesare pentru buna funcționare a parcului, vor fi pe cât posibil mascate. Se vor reface aleile păstrând stilul organic din proiectul inițial al parcul, dar eficientizând traseele astfel încât să fie mai ușor de străbătut (fiind și o zonă de tranzit care leagă Basarabia de Maior Coravu) și în același timp pentru a crește suprafața verde. Vegetația va fi evident îmbunătățită. Se vor planta specii autohtone, rezistente la secetă. Chiar dacă vom monta și sistem de irigații care va avea puțuri pentru eficientizarea costurilor cu udatul, s-a ales să mergem pe o vegetație mai ușor de întreținut pentru a eficientiza și costul cu operațiunile regulate de mentenanță”, a mai explicat Mihaiu.
Tot mobilierul va fi înlocuit, inclusiv echipamentele de joacă vor fi completate (se păstrează echipamentele de lemn montate anul trecut) cu modele accesibilizate și pentru persoanele cu dizabilități.
„În dreptul teatrului de vară vom dezvolta o piațetă centrală, cu chioșcuri de lemn, care va deveni probabil un loc de întâlnire, dar va putea fi folosită și pentru mici evenimente. De asemenea, sistemul de iluminat va fi refăcut complet cu tot cu înlocuirea corpurilor de iluminat. Lângă zona de fitness actuală se vor monta echipamente de parkour de care sigur se vorbucura copiii. Și tot pentru ei, pentru cei care practic au dezvoltat singuri o zonă de mountain biking, vom amenaja o zonă de pumptrack”, a mai explicat primarul.
În parc va fi amenajată o pistă de bicicletă și o pistă de alergare.
Studiul de fezabilitate aferent proiectului va fi supus la vot în Consiliul Local în luna decembrie. Urmează ca Primăria să facă licitația pentru proiectare și execuție, ceea ce va dura minim jumătate de an/1 an. Apoi urmează încă 6 luni pentru proiectare, iar lucrările ar putea începe în 2025, potrivit calendarului făcut de administrația locală.
„Durata de execuție estimată, din momentul în care avem toată documentația, autorizația și ordinul de începere, este de 12 luni. Dar tind să cred că ne putem mișca mai rapid. A fost un drum lung până aici. Am avut multe consultări cu oamenii din zonă, dar mai ales cu asociațiile de profil, cu care ne-am consultat încă de la nivelul de caiet de sarcini pentru SF. Asta ne-a întârziat puțin calendarul, și sigur oamenii din zonă sunt nerăbdători deja, însă eu zic că a meritat.Această investiție va schimba complet fața parcul Național”, spune Mihaiu.
Amfiteatrul Mihai Eminescu, Parcul Național și Complexul Sportiv Național „Lia Manoliu” au fost gândite ca o zonă continuă în 1953, atunci când toată zona a fost construită și amenajată în doar câteva luni, cu ocazia a două evenimente mondiale organizate în București: al III-lea Congres Mondial al Tineretului și al IV-lea Festival Mondial al Tineretului și Studenților pentru Pace și Prietenie (2-16 august 1953). Întreaga amenajare a purtat numele de Parcul de Cultură și Sport „23 August”.
Parcul este degradat, în ultimii 20 de ani fiind făcute doar lucrări de întreținere. Malurile lacului sunt surpate, accesul pe insulă se face pe un pod metalic degradat, aleile sunt stricate.