Sari direct la conținut

Dezbatere cetățenească cu candidații la Primăria Sectorului 1, organizată în Parcul Kiseleff / Ce soluții au propus candidaţii la funcţia de primar

HotNews.ro
Dezbatere cetățenească cu candidații la Primăria Sectorului 1, Foto: Agerpres
Dezbatere cetățenească cu candidații la Primăria Sectorului 1, Foto: Agerpres

Candidaţii la funcţia de primar al Sectorului 1 – Clotilde Armand, George Tuţă, Daniel Tudorache, Liviu Negoiţă şi Ramona Bruynseels – au participat duminică la o dezbatere electorală, în care s-a discutat, între altele, despre curăţenia din sector, calitatea aerului şi traficul rutier.

Grupurile de inițiativă civică din Sectorul 1 au organizat duminică, de la ora 16.00, în Parcul Kiseleff, o dezbatere publică cu candidații la Primăria Sectorului 1. Întrebările au venit de la cetățenii implicați civic, cei interesați putând afla de la fiecare candidat soluțiile propuse pentru problemele din Sector.

La eveniment au confirmat prezența toți candidații la Primăria Sectorului 1: Clotilde Armand, George Tuță, Daniel Tudorache, Liviu Negoiță, Iulian Hătmanu, Ramona Bruynseels și Dan Podaru.

Dezbaterea electorală intitulată „În dialog cu cetăţenii” a fost organizată de grupurile civice „Părinți de Cireșari”, Grupul de Iniţiativă Civică Kiseleff, Bucureștii Noi, Cișmigiu, Herăstrău și Floreasca, cu sprijinul Fundației Comunitare București.

„Prima și singura dezbatere electorală din cursa pentru Primăria Sectorului 1, organizată de cetățeni din grupuri civice… Acest eveniment este crucial pentru a demonstra angajamentul candidaților față de comunitate și pentru a oferi cetățenilor oportunitatea de a cunoaște mai bine proiectele propuse pentru Sectorul 1”, au transmis organizatorii.

Ce soluții pentru cetățenii Sectorului 1 au propus candidații la Primărie în cadrul dezbaterii

Primarul în funcţie, Clotilde Armand, care candidează din partea USR pentru încă un mandat, a susţinut că a fost finalizată licitaţia pentru instalarea a peste o mie de platforme de colectare a gunoiului, că a reaşezat relaţia dintre firma de salubrizare şi primărie, iar Poliţia locală a descins deja la două clanuri care se ocupă cu arderea ilegală a deşeurilor, relatează Agerpres.

Ea a menţionat și că vor fi reabilitate două bulevarde – Calea Griviţei şi Ion Mihalache -, pentru care a fost întocmit studiul de fezabilitate, ea pronunţându-se pentru ridicarea maşinilor parcate ilegal şi cu ITP-ul expirat.

„Anul trecut am ridicat aproape 3.000 de maşini parcate ilegal. În Franţa, în momentul în care a expirat ITP-ul, maşina este ridicată, în România durează şase luni. Proiectul Rabla nu a fost votat rapid. Puteam să ridicăm noi aceste maşini care pot fi duse la Rabla. E adevărat că, în Bucureşti, la nivel de parcări, nu putem să fim la nivelul Parisului. Ar trebui să limităm numărul de maşini la una – două maşini. Problema este de siguranţă rutieră, suntem pe ultimul loc în Europa când e vorba de siguranţă rutieră. Pentru asta refacem cele două bulevarde”, a susţinut Armand.

Referindu-se la calitatea aerului din sector, candidatul PSD – PNL la funcţia de primar, George Tuţă, a afirmat că acest lucru nu ţine de politica din consiliul local.

„Avem nevoie de măsuri imediate, cum ar fi curăţenia, şi asta înseamnă într-adevăr colectarea gunoiului şi curăţenia stradală. (…) De aceea avem nevoie ca şi salubristul şi primăria să îşi facă datoria. Aici mă refer la partea de monitorizare a acestor servicii, care nu se poate face din birou, ea trebuie să fie făcută pe stradă. (…) Trebuie să construim parcări rezidenţiale, iar, dacă nu aş face nimic în următorul mandat, aş egala mandatul actualei administraţii la numărul de parcări rezidenţiale”, a spus Tuţă, care a subliniat că „este nevoie de curăţenie în sector în fiecare an, nu doar în an electoral, cum s-a întâmplat acum”. „Avem bani mai mulţi pentru servicii mai proaste. Prin monitorizarea acestui contract care trebuie respectat şi de către primărie şi de către salubrist trebuie să ajungem la soluţii”, a completat el.

Candidatul PUSL, Liviu Negoiţă, a susţinut că problema poluării este una la nivelul Bucureştiului, el exprimându-se în favoarea extinderii spaţiilor verzi.

„Problema poluării este o problemă a Bucureştiului, nu s-a făcut nimic în materie de suprastructură. Bucureştiul are o problemă de infrastructură, trebuie să avem spaţii verzi cât mai multe. Doresc să dezvolt zona de nord a Sectorului 1 şi salba de lacuri din nord. Avem o urgenţă, bani sunt, trebuie construite baze sportive. Dacă sunt privatizate fraudulos, organele să se ocupe”, a spus Negoiţă.

În privinţa localurilor construite ilegal, candidatul a precizat că acestea trebuie „date jos cu lama”. „În momentul în care ajung primar, dacă nu reuşim să dăm jos acolo, oprim utilităţile publice”, a arătat el.

Fostul edil al Sectorului 1, Daniel Tudorache, a opinat că poluarea cauzată de traficul rutier poate fi rezolvată prin montarea de senzori „peste tot, senzori şi pentru zgomot, şi pentru poluare, în toate zonele şi intersecţiile din Sectorul 1”.

Referitor la zgomotul provocat de localurile de noapte, el a spus că această problemă poate fi rezolvată prin montarea de senzori de zgomot şi amendarea celor în cauză, în cazul în care depăşesc ora 22.00. „Le confişti toate încasările. Trebuie montaţi acei senzori de zgomot şi, după ora 22.00, să plătească regulat amenzi. Trebuie să ajungi să îl condiţionezi pe cel care desfăşoară activitatea să respecte lege. Îl constrângi pe cel care are în administrare acel spaţiu, dându-i amenzi până se opreşte”, a afirmat Tudorache.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro