Sari direct la conținut

Alegeri parlamentare 2024 Bulgaria. Partidul conservator GERB, al fostului premier Boiko Borisov, a ieșit pe primul loc – exit-poll

HotNews.ro
Liderul partidului GERB, Boiko Borisov, votează la alegerile pentru Adunarea Națională și Parlamentul European în Bankya, Bulgaria, 9 iunie 2024., Foto: Hristo Vladev/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Liderul partidului GERB, Boiko Borisov, votează la alegerile pentru Adunarea Națională și Parlamentul European în Bankya, Bulgaria, 9 iunie 2024., Foto: Hristo Vladev/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Partidul de centru-dreapta GERB, al populistului Boiko Borisov, ar urma să se claseze pe primul loc în alegerile parlamentare de duminică din Bulgaria, obținând 26,2% din voturi, potrivit unui sondaj la ieșirea de la urne realizat de Alpha Research, scrie Reuters.

Coaliţia reformistă proeuropeană PP-BD ar urma să se claseze pe locul al doilea, cu 15,7%, potrivit acestui exit-poll.

Partidul ultranaționalist Renașterea ar urma să se claseze pe locul al treilea, cu 14,5% din voturi, în timp ce Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS), care reprezintă în principal marea minoritate etnică turcă din Bulgaria, ar urma să obțină 14,3% din voturi.

GERB ar urma să obțină 73 de locuri în parlamentul de la Sofia, de 240 de locuri, în timp ce PP-BD ar obține 44 de locuri, iar Renașterea și DPS 41 și, respectiv, 40 de locuri, conform sondajului realizat de Alpha Research.

Alte exit-polluri, citate de AFP, situează GERB între 26-28%.

Conform exit-pollurilor citate de The Guardian, ordinea este următoare:

  • GERB – SDS: 26,2%
  • PP-DB: 15,7%
  • Renașterea: 15,4%
  • Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS): 11,7%

Ziua electorală din Bulgaria, care în această duminică a votat simultan pentru a-şi alege cei 17 reprezentanţi în Parlamentul European şi cei 240 de deputaţi ai parlamentului naţional, în alegeri anticipate – al şaselea scrutin în trei ani de instabilitate politică – s-a desfășurat fără incidente, potrivit agențiilor EFE și Agerpres.

Mai bine de 16.000 de poliţişti au monitorizat cele peste 11.800 de secţii de votare care s-au deschis la ora locală 07:00 (4:00 GMT) şi s-au închis la ora 20:00 (17:00 GMT).

Peste 6 milioane de alegători au fost chemaţi să aleagă între 31 de partide şi alianţe.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, în jurul prânzului se înregistrase o prezenţă la vot de 8,3%, deşi agenţiile de sondare a opiniei publice estimau că până la închiderea urnelor rata de participare la vot se va situa între 40% şi 48%.

Sondajele de opinie dădeau drept câştigător partidul conservator GERB, al lui Borisov, care a fost premier între 2009 şi 2021 şi al cărui partid era cotat la 25% din voturi, în timp ce coaliţia reformistă proeuropeană PP-BD era cotată cu 15% din intențiile de vot, cifră pe care urma să o obţină şi Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS), formaţiunea preferată de populaţia etnică turcă, şi partidul ultranaţionalist prorus Renașterea.

Analişti citaţi de Reuters au declarat că este puţin probabil ca alegerile legislative anticipate să producă un guvern stabil care să poată pună capăt instabilităţii politice prelungite şi să deblocheze reformele economice.

Ultimele sondaje de opinie dinaintea alegerilor sugerau că niciun partid nu va obţine majoritatea, ceea ce va duce la o nouă rundă de negocieri privind formarea unei coaliţii.

Primele rezultate parţiale sunt aşteptate să sosească la miezul nopţii (ora 21:00 GMT).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro