Sari direct la conținut

Rezultat alegeri 2024: Un YouTuber de 24 de ani care s-a filmat cerșind face senzație în Cipru și ajunge în Parlamentul European ca independent

HotNews.ro
Fidias Panayiotou adresandu-se duminica sustinatorilor sai, Foto: Philippos Christou / Associated Press / Profimedia Images
Fidias Panayiotou adresandu-se duminica sustinatorilor sai, Foto: Philippos Christou / Associated Press / Profimedia Images

Fidias Panayiotou, un YouTuber cipriot în vârstă de 24 de ani care în trecut s-a filmat cerșind pentru bilete de tren în India și Japonia, a făcut senzație la alegerile europarlamentare organizate de țara sa, obținând aproape 20% din voturi și asigurându-și un mandat în Parlamentul European.

Fidias a început să posteze înregistrări video pe YouTube în 2019 și s-a „specializat” ulterior în clipuri de tip provocare: „Am supraviețuit 5 zile fără somn”, „Am petrecut 100 de ore în cea mai săracă țară din lume”, „Am supraviețuit 10 zile îngropat de viu”, „M-am căsătorit cu o străină în 24 de ore”, „Am locuit pe aeroport timp de 10 zile” – sunt doar câteva din titlurile videoclipurilor urcate pe canalul său.

De departe cel mai vizionat videoclip al său este însă „Am îmbrățișat cele 100 celebrități de top din lume”, ultima dintre ele fiind miliardarul sud-african Elon Musk. Pentru a-l întâlni pe Musk, Fidias a așteptat în fața sediului Twitter zilnic și și-a încurajat urmăritorii să o agaseze pe Maye Musk, mama miliardarului, cu cererea sa. Ea a denunțat campania acestora ca fiind „răuvoitoare”.

După mai bine de 3 luni, Musk l-a întâlnit pe YouTuber și l-a îmbrățișat în sediul Twitter, noua companie „X”.

YouTube a șters mai multe clipuri controversate ale cipriotului

Înainte de provocarea cu „îmbrățișarea vedetelor”, Fidias a publicat mai multe înregistrări video în care s-a filmat circulând fără bilet cu mijloacele de transport în comun din mai multe țări, printre care India, Japonia și Marea Britanie. El a folosit diferite tertipuri pentru a evita plata biletului și în unele cazuri a cerșit bani de la trecători.

Conducerea metroului din orașul indian Bengaluru a anunțat în septembrie anul trecut că va depune o plângere penală împotriva sa după ce acesta s-a filmat circulând fără bilet.

În alte înregistrări video el s-a dat drept musafir al mai multor hoteluri pentru a mânca micul dejun. El a fost criticat pentru unele din aceste acțiuni și YouTube a șters mai multe dintre clipurile sale pentru încălcarea regulilor platformei.

Fidias are în jur de 2,6 milioane de urmăritori pe YouTube, dublu decât populația totală a Ciprului.

YouTuber-ul a anunțat în ianuarie că va candida la alegerile europarlamentare

Îmbrăcat într-un sacou, pantaloni scurți și cu 3 cravate la gânt, Fidias a anunțat în luna ianuarie că intenționează să candideze pentru Parlamentul European, mărturisind la momentul respectiv că nu știe nimic despre politică sau Uniunea Europeană, dar afirmând că este dispus să învețe.

„Am 23 de ani (n.r. între timp a împlinit 24) și nu am votat niciodată în viața mea și mi-am zis într-o noapte că dacă nu o să votez niciodată și dacă nu o să mă interesez, aceiași tocilari vor fi mereu la putere, și am spus: ‘Destul!’”, a declarat el la momentul respectiv, după cum amintea Politico într-un portret pe care i l-a făcut la începutul acestei luni, cu o săptămână înaintea alegerilor europarlamentare.

Ultimul sondaj de opinie făcut în Cipru înaintea scrutiunului pentru Parlamentul European îl cota de Fidias cu 8,7% din intenția de vot, suficient pentru ca acesta să își asigure un mandat în legislativul UE. Primele exit poll-uri publicate duminică seara în Cipru îl cotau însă pe Fidias Panayiotou cu 15,7-18,3% din voturile exprimate, potrivit Ekathimerini.

Rezultatele oficiale preliminare preluate și pe site-ul oficial pentru alegerile europene arată că YouTuber-ul a obținut 19,36% din voturile exprimate în Cipru pentru Parlamentul European.

Fidias, a treia cea mai mare forță politică în Cipru

„Am obținut un miracol”, a declarat el. „Este pentru prima dată în alegerile europene când cineva intră în parlament fără sprijinul partidelor, ci doar cu ajutorul celor care îl urmăresc pe internet”, a mai spus el imediat după anunţarea exit-poll-urilor.

Partidul conservator DISY (Dimokratikos Sinagermos) a obținut 24,78% din voturi și comuniştii de la AKEL 21,49% din voturi. Cele două partide sunt cele mai importante formațiuni politice din Cipru.

Pe locul patru se află partidul de extremă dreapta ELAM, cu 11,9% din voturile exprimate de ciprioți, urmat de Partidul Democrat (DIKO) creditat cu 9,72%. Fiecare dintre aceste formațiuni a câștigat un mandat în Parlamentul European, cu excepția DISY, care va avea doi eurodeputați.

Fidias a câștigat al 6-lea mandat de europarlamentar pe care îl are Cipru, cel mai mic număr din UE, la egalitate cu Malta.

Urmărește ultimele rezultate ale alegerilor europene LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro