Sari direct la conținut

Elizabeth Holmes, fosta vedetă din Silicon Valley, și-a început executarea pedepsei

HotNews.ro
Elizabeth Holmes, fondatoare si CEO Theranos, Foto: Nic Coury / AP / Profimedia
Elizabeth Holmes, fondatoare si CEO Theranos, Foto: Nic Coury / AP / Profimedia

Elizabeth Holmes, condamnată la peste 11 ani de închisoare pentru fraudă la conducerea start-up-ului Theranos, a început marți executarea sentinței într-o închisoare din Texas, potrivit AFP.

Biroul Federal al Penitenciarelor (BOP) a confirmat pentru AFP că fosta antreprenoare a sosit la închisoarea federală din Bryan, Texas, așa cum au observat jurnaliștii.

În ianuarie 2022, după un proces de patru luni, Elizabeth Holmes a fost condamnată pentru înșelăciune în legătură cu strângerea de fonduri pentru Theranos, care pretindea că poate revoluționa lumea diagnosticelor medicale.

Ea a încercat mai multe căi de atac pentru a scăpa de închisoare în așteptarea unui eventual apel, în speranța de a-și anula condamnarea, dar acestea au fost respinse.

La vârsta de 39 de ani, la douăzeci de ani după ce a fondat start-up-ul, ea se află acum după gratii, într-un centru pentru femei cu securitate „minimă”.

Potrivit site-ului BOP, acest tip de închisoare are dormitoare, un număr mic de gardieni și programe de reabilitare.

„Testele minune” dintr-o picătură de sânge

Theranos promitea diagnostice mai rapide și mai ieftine decât laboratoarele tradiționale, grație unor metode prezentate ca fiind revoluționare, care permiteau efectuarea mai multor teste cu o cantitate foarte mică de sânge.

Dar tehnologia nu a funcționat niciodată așa cum a fost promisă, iar compania și-a închis porțile în 2018, păgubind investitorii care au injectat câteva sute de milioane de dolari în capitalul companiei.

Elizabeth Holmes și-a apărat întotdeauna buna credință, negând că ar fi urmărit cu bună știință să înșele investitorii.

La jumătatea lunii mai, judecătorul Edward Davila a ordonat ca ea și fostul director operațional al Theranos, Ramesh „Sunny” Balwani, să ramburseze în mod solidar 452 de milioane de dolari investitorilor.

Printre aceștia se numără și Rupert Murdoch, căruia cei doi foști parteneri îi datorează 125 de milioane de dolari.

Într-un interviu acordat New York Times, publicat la începutul lunii mai, Elizabeth Holmes a explicat că, chiar și înainte de daune, nu a putut să își plătească cheltuielile de judecată, pe care procuratura le-a evaluat la peste 30 de milioane de dolari.

„Va trebui să muncesc pentru tot restul vieții mele pentru a le plăti”, a spus ea.

Presa a relatat că ea s-a căsătorit în 2019 cu Billy Evans, a cărui familie deține un lanț hotelier, și are doi copii mici.

Povestea lui Holmes a fascinat presa americană, deoarece înainte de căderea ei, întruchipa o anumită imagine a Silicon Valley-ului inovator.

În 2014, Forbes a evaluat averea lui Holmes la 4,5 miliarde de dolari și a descris-o ca fiind cea mai tânără femeie miliardară care nu și-a moștenit averea.

Referință:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro