Google a suferit o înfrângere uimitoare în procesul care ar putea costa giganții tech miliarde de dolari
Google a pierdut procesul de reper intentat împotriva sa de dezvoltatorul de jocuri Epic Games, care a acuzat gigantul tech că folosește App Store ca un monopol ilegal, decizia fiind de natură să bulverseze complet modul în care funcționează magazinele de aplicații, relatează Reuters.
Un juriu a hotărât în favoarea Epic Games în privința tuturor acuzațiilor formulate de această companie cu sediul în statul american Carolina de Nord. Bătălia juridică între Epic Games și Google a început în august 2020, după ce gigantul tech a înlăturat din App Store „Fortnite”, jocul fanion al studioului din Carolina de Nord.
Google a justificat decizia prin faptul că „Fortnite” le-a permis utilizatorilor să facă achiziţii direct din aplicaţia jocului, ceea ce a ajutat Epic Games să evite comisionul de 30% impus de Google.
Însă Epic Games a acuzat în plângerea depusă în justiția americană că această taxă este ilegală și este folosită de Google pentru a zdrobi concurența pentru aplicațiile sale proprii.
Odată anunțată decizia juraților, instanța în care a fost judecat cazul va începe să analizeze posibile măsuri pentru remedierea situației. Este așteptat ca deliberările în acest sens să înceapă în luna ianuarie.
Agenția Reuters notează că decizia marchează o înfrângere uimitoare pentru Google, care operează unul dintre cele mai mari magazine de aplicații din lume.
Dacă decizia va fi menținută la recurs, ea are potențialul de a le oferi dezvoltatorilor de aplicații un cuvânt greu de spus cu privire la modul în care ele sunt distribuite și comercializate. Google a anunțat deja că va ataca decizia într-o instanță de apel.
Google respinge decizia juriului american
„Vom continua să apărăm modelul de afaceri pentru Android și rămânem profund angajați față de utilizatorii noștri, partenerii și ecosistemul mai larg al Android”, a declarat după decizie Wilson White, vicepreședinte pentru politici publice la Google.
Tim Sweeney, a salutat luni decizia pe „X”, fosta Twitter, notând că ea arată cu degetul „monopolul Google Play”.
Avocații celor două companii și-au încheiat luni pledoariile, judecătorul federal în fața căruia a fost adus cazul instruindu-i pe jurați că decizia la care ajung trebuie să fie unanimă.
Una dintre acuzațiile centrale formulate de cei de la Epic Games a fost că Google și-a folosit ilegal legăturile cu Play Store și serviciul de plată al acestuia, ceea ce îi obligă pe dezvoltatori să le folosească pe ambele pentru a avea aplicațiile lor incluse în magazinul online.
Deși Play Store aduce Google un procent mult mai mic din veniturile sale totale comparativ cu publicitatea de pe motorul de căutare al companiei, magazinul online de aplicații are o importanță simbolică pentru companie întrucât este canalul prin care sunt descărcate aplicațiile folosite de miliarde de telefoane și dispozitive mobile ce folosesc sistemul de operare Android.
Dacă va fi menținută la apel, decizia din justiția americană ar putea obliga gigantul tech să permită mai multe aplicații pe dispozitivele Android, pierzând astfel venituri din taxa percepută pentru achizițiile făcute prin App Store.
Dezvoltatorul „Fortnite” jubilează după victoria de etapă în justiție
„[Verdictul] dovedește că practicile Google privind App Store sunt ilegale și că ele fac abuz de o poziție de monopol pentru a extrage comisioane exorbitante, împiedica concurența și reduce inovația”, a notat Epic Games într-un comunicat postat pe site-ul companiei.
„Procesul a pus sub o lumină foarte puternică ce a făcut Google pentru a șicana competiția”, le-a spus juraților Gary Bornstein, unul dintre avocații Epic Games, adăugând că Google „blochează sistematic” aplicații alternative celor ale sale în magazinul de aplicații.
Jonathan Kravis, unul dintre avocații Google, a argumentat în schimb că „Google nu vrea să piardă 60 de milioane de utilizatori ai Android în fața Apple în fiecare an”. El a subliniat de asemenea că Google și-a redus sistemul de comisioane pentru a concura cu magazinul de aplicații al companiei fondate de Steve Jobs.
„Acesta nu este comportamentul unei companii aflate într-o poziție de monopol”, a punctat el. Epic Games a formulat o plângere similară și împotriva Apple în 2020, însă în septembrie 2021 un judecător federal a decis în favoarea companiei fondate de Jobs.
Studioul de jocuri a cerut Curții Supreme a Statelor Unite să revizuiască decizia respectivă însă judecătorii constituționali americani nu au pronunțat deocamdată o decizie în acest caz.
FOTO Articol: Andreistanescu | Dreamstime.com.