Nici gunoierii nu mai vor să lucreze cu Tesla în Suedia
Uniunea Muncitorilor din Transporturi din Suedia a anunțat miercuri că, începând cu data de 24 decembrie, nu va mai colecta deșeurile de la atelierele Tesla din țara nordică în semn de solidaritate cu ceilalți angajați care protestează față de compania condusă de Elon Musk, relatează Reuters.
Producătorul de mașini electrice este în mijlocul unei dispute cu sindicatele din țara nordică după ce a refuzat să accepte semnarea unui contract colectiv de muncă și alte condiții cerute de mecanicii săi din Suedia. Tesla nu are fabrici în Suedia, dar are mai mulți mecanici angajați la ateliere de service.
Începând cu 27 octombrie, aproximativ 130 de mecanici de la 10 ateliere de reparații ale Tesla din șapte orașe suedeze au intrat în grevă pentru a protesta față de refuzul companiei de a semna un contract colectiv de muncă, care stă la baza modelului social suedez.
Membrii altor sindicate, inclusiv docherii, electricienii, femeile de serviciu și lucrătorii poștali au luat de atunci măsuri de solidaritate. Acestei acțiuni de frondă urmează să i se alăture acum și Uniunea Muncitorilor din Transporturi, care reprezintă inclusiv gunoierii suedezi, potrivit unui anunț făcut miercuri de Tommy Wreeth, președintele sindicatului.
„Acest tip de acțiune de solidaritate este foarte rară. O folosim acum pentru a proteja contractele colective de muncă suedeze și siguranța modelului suedez al pieței de muncă”, a subliniat el.
Tesla spune că nu admite contracte colective de muncă, cum cer angajații săi din Suedia
Wreeth a spus că protestul față de Tesla va începe pe 24 decembrie dacă producătorul auto nu semnează până atunci un contract colectiv de muncă cu IF Metall, care reprezintă mecanicii din Suedia ai companiei.
După ce protestul s-a extins și la lucrătorii poștali luna trecută, Tesla a dat în judecată Postnord, serviciul poștal de stat al Suediei, pentru a obține expedierea plăcuțelor de înmatriculare ale mașinilor sale care au fost reținute în țara nordică.
Deși a avut câștig de cauză într-o primă decizie pronunțată pe 27 noiembrie, plângerea Tesla a fost respinsă câteva zile mai târziu de o instanță superioară din Suedia.
Tesla are o politică de a nu semna contracte colective de muncă și spune că angajații săi au condiții la fel de bune sau chiar mai bune decât cele cerute de IF Metall. Sindicatul spune că este vital pentru modelul suedez al pieței muncii ca toate companiile să aibă contracte colective.
Contractele colective încheiate cu sindicatele reprezintă baza modelului social suedez, acoperind aproape 90% din totalul angajaților și garantând salariile și condițiile de muncă.