Sari direct la conținut

DeSantis, guvernatorul Floridei, semnează o lege care restricționează accesul persoanelor sub 16 ani la rețelele de socializare / Ce state americane au luat decizii asemănătoare

HotNews.ro
Ron DeSantis, Foto: Meg Kinnard / AP / Profimedia
Ron DeSantis, Foto: Meg Kinnard / AP / Profimedia

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a semnat luni un proiect de lege care interzice accesul copiilor cu vârste sub 14 ani la platformele de socializare și le cere celor de 14 și 15 ani să obțină acordul părinților, o măsură despre care susținătorii spun că îi va proteja de riscurile online pentru sănătatea lor mintală, potrivit Reuters.

Măsura impune platformelor de socializare să închidă conturile persoanelor sub 14 ani și pe cele ale persoanelor sub 16 ani care nu au acordul părinților. Ea le impune să folosească un sistem de verificare de către o terță parte pentru a depista persoanele minore.

Legislativul statului, condus de republicani, a adoptat în februarie un proiect de lege care ar fi interzis complet accesul copiilor sub 16 ani la social media. DeSantis, un republican, a respins prin veto acel proiect de lege la începutul acestei luni, spunând că limita drepturile părinților.

Versiunea modificată permite părinților să ofere consimțământul pentru ca copiii mai mari să poată avea cont pe platformele de socializare. Aceasta va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025.

„Social media dăunează copiilor într-o varietate de moduri”, a declarat DeSantis. El a spus că legislația „oferă părinților o mai mare capacitate de a-și proteja copiii”.

Susținătorii au declarat că legislația va stopa efectele nocive ale social media asupra bunăstării copiilor care folosesc excesiv astfel de platforme și care pot suferi de anxietate, depresie și alte boli mintale ca urmare a acestora.

Protestele Meta

Criticii au declarat că proiectul de lege încalcă prevederile primului amendament al Constituției SUA privind protecția libertății de exprimare și că părinții, și nu guvernul, ar trebui să ia decizii cu privire la prezența online a copiilor lor de toate vârstele.

Meta META.O, compania mamă a Instagram și Facebook, s-a opus legislației, afirmând că aceasta ar limita libertatea de decizie a părinților și ar ridica probleme legate de confidențialitatea datelor din cauza informațiilor personale pe care utilizatorii ar trebui să le furnizeze pentru a fi verificați în funcție de vârstă.

Meta a declarat că susține legislația federală pentru ca magazinele de aplicații online să asigure aprobarea părinților pentru descărcările efectuate de copii.

Proiectul de lege nu numește nicio platformă de socializare specifică, dar afirmă că sunt vizate site-urile de socializare care promovează „derularea infinită”, afișează măsurători de reacție, cum ar fi like-urile, prezintă videoclipuri cu redare automată și dispun de live-streaming și notificări push.

Acesta ar excepta site-urile și aplicațiile a căror funcție principală este e-mailul, mesageria sau trimiterea de mesaje text între un anumit expeditor și un anumit destinatar.

Măsura impune companiilor de social media să șteargă definitiv informațiile personale colectate de pe conturile închise și permite părinților să deschidă procese civile împotriva celor care nu fac acest lucru.

În martie 2023, Utah a devenit primul stat american care a adoptat legi care reglementează accesul copiilor la rețelele de socializare, urmat de alte state, printre care Arkansas, Louisiana, Ohio și Texas, potrivit unei analize legislative pregătite pentru proiectul de lege din Florida. Analiza a precizat că numeroase alte state au în vedere reglementări similare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro