Sari direct la conținut

FOTO Primele 15 izolete produse în România, recepționate de MApN / Armata are un nou proiect militar de cercetare pregătit pentru omologare

HotNews.ro
Izolete ale Armatei, Foto: MApN
Izolete ale Armatei, Foto: MApN

Primul lot de 15 izolete de concepție și producție românească a fost recepționat vineri, 27 martie, anunță Armata, la circa o săptămână după ce a fost realizat și omologat prototipul. „În câteva zile sperăm să fie omologat modulul pentru izolarea personalului contaminat cu agenți biologici – BIOSAFE, dezvoltat de aceleași stucturi de cercetare ale MApN”, anunță Ministrul Apărării.

Recepția primelor 15 izolete de concepție și producție românească a avut loc la sediul operatorului economic S.C. STIMPEX S.A, cel care a donat materialele și a lucrat la concepția produsului alături de Armată.

„Dispozitivele medicale recepționate de Departamentul pentru armamente și Direcția medicală a MApN sunt produse în serie după un proiect de cercetare militară – „Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC”, dezvoltat de cercetători științifici militari specializați în proiecte în domeniul CBRN (amenințări de tip chimic, biologic, radiologic și nuclear). Prima comandă a MApN se ridică la un număr de aproximativ 100 de izolete, care vor fi distribuite, prin Direcția medicală, sistemului medical național. Producția de izolete va continua și după onorarea primei comenzi, pentru a răspunde cerinței în creștere pentru aceste dispozitive medicale”, transmite MApN.

„În câteva zile sperăm să fie omologat modulul pentru izolarea personalului contaminat cu agenți biologici – BIOSAFE, dezvoltat de aceleași structuri de cercetare ale MApN”, anunță ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Dispozitivul constă dintr-o unitate mobilă destinată izolării imediate și eficiente a persoanelor suspecte sau contaminate cu agenți biologici înalt patogeni, pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a tratamentului medical. Produsul va trece printr-un program accelerat de testare-evaluare pentru verificarea caracteristicilor de performanţă, în vederea omologării și producției în serie, mai preciează ministrul.

Produsul va trece, în perioada imediat următoare, printr-un program accelerat de testare-evaluare pentru verificarea caracteristicilor de performantă, în vederea omologării și producției în serie, anunță Armata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro