Noul coronavirus poate fi transmis, fără îndoială, şi prin vorbire (expert american)
Este posibil ca noul coronavirus să se transmită şi când oamenii vorbesc şi respiră, a declarat vineri un înalt responsabil ştiinţific al Administrației americane, în contextul în care Casa Albă se pregăteşte să recomande populaţiei purtarea măştilor, scrie agenția AFP, citată de Agerpres.
Transmisia pe cale aeriană ar oferi o explicaţie căutată de mult timp pentru gradul de contaminare ridicat cu virusul responsabil de pandemia Covid-19, pentru că se pare că persoanele infectate, dar fără simptome, sunt responsabile de o mare parte din contaminări, fără să ştie.
Medicul Anthony Fauci, director al Institutului naţional pentru boli infecţioase şi consilier al lui Donald Trump cu privire la epidemie, a evocat la postul Fox News vineri informaţii indicând că „virusul poate în realitate să se transmită și când oamenii nu fac altceva decât să vorbească, nu doar când ei strănută sau tuşesc”.
Academia Naţională de Ştiinţă a SUA a detaliat într-o scrisoare trimisă Casei Albe miercuri mai multe rezultate ştiinţifice preliminare care înclină balanţa în favoarea unei transmiteri a virusului prin aerul expirat de oameni („aerosoli” în limbaj ştiinţific) şi nu doar prin picături proiectate în cursul unui strănut direct spre faţa altor persoane sau pe suprafeţe (unde s-a demonstrat că virusul poate supravieţui ore, chiar zile, în funcţie de tipul de suprafaţă).
„Lucrările de cercetare disponibile în prezent susţin posibilitatea ca SARS-CoV-2 să poată fi transmis prin bioaerosoli generaţi direct prin expirare de către pacienţi”, scrie Harvey Fineberg, preşedinte al Comitetului privind maladiile infecţioase emergente, într-o scrisoare în numele Academiei văzută de mai mulţi alţi experţi.
El citează patru studii şi subliniază că ar trebui mai mult pentru a înţelege mai bine riscul veritabil al infecţiei prin noul virus. Dacă virusul este prezent efectiv în respiraţie, nu se ştie încă dacă aceasta reprezintă din punct de vedere cantitativ o cale importantă de transmitere.
Într-un studiu, cercetători de la Universitatea din Nebraska au regăsit porţiuni din codul genetic al virusului (ARN) în aerul camerelor unde erau izolaţi pacienţi. Găsirea acestor fragmente de virus nu este totuşi echivalentul găsirii întregului virus.
Cercetători de la Universitatea din Hong Kong au observat recent că purtarea măştilor reduce cantitatea de coronavirus expirat de bolnavi (experienţa a fost făcută cu alţi viruşi decât SARS-CoV-2).
Şi cercetători chinezi la Wuhan au prelevat eşantioane de aer în diverse camere ale spitalelor din oraş şi au descoperit concentraţii ridicate de noul coronavirus, în special în toalete şi sălile unde cadrele medicale îşi dezbrăcau echipamentele de protecţie.
Ţinând cont de aceste rezultate, responsabilii americani se pregătesc să recomande ţării purtarea măştilor – fără îndoială artizanale – fără a se şti deocamdată formularea şi gradul de obligativitate.
„Nu cred că aceasta va fi obligatorie”, a spus Donald Trump joi.
La New York, primarul a cerut deja locuitorilor să-şi acopere faţa în exteriorul locuinţei.