Sari direct la conținut

Coronavirus: Controale întărite în Franţa pentru a se împiedica plecările în vacanţă

HotNews.ro
Coronavirus Franta controale politie, Foto: Quentin TOP/SIPA/Profimedia Images
Coronavirus Franta controale politie, Foto: Quentin TOP/SIPA/Profimedia Images

Peste 160.000 de poliţişti şi jandarmi sunt mobilizaţi pentru a-i controla pe francezii care încearcă să plece în vacanţă în pofida izolării decretate în lupta împotriva coronavirusului, potrivit AFP şi France 24, citate de Agerpres.

Autorităţile din departamentele de pe litoralul atlantic au interzis închirierile sezoniere.

Un „dispozitiv excepţional” a fost instituit pentru a împiedica plecările în vacanţă şi pentru a face să fie respectată izolarea în Franţa, unde epidemia de Covid-19 a provocat peste 6.500 de decese, dintre care 1.400 în aziluri de bătrâni şi alte instituţii medico-sociale.

Peste 160.000 de poliţişti şi jandarmi sunt mobilizaţi de vineri şi pentru tot weekendul pentru a impune aplicarea măsurilor de izolare, „un dispozitiv de control excepţional”, a explicat vineri secretarul de stat de la Interne, Laurent Nunez, pentru RTL.

De miercuri, ministrul de interne Christophe Castaner a închis uşa tradiţionalelor mari plecări pentru vacanţa de primăvară şi marele weekend de Paşte. Măsura coincide cu începerea vacanţei şcolare în Franţa.

Controalele vor avea loc pe durata întregului weekend „în gări, pe autostrăzi, pe şosele, precum şi în locurile preferate pentru vacanţe”, a spus ministrul.

„Afluxul masiv de populaţie ar putea favoriza contaminarea şi ar putea antrena puternice tensiuni în instituţiile de sănătate deja mobilizate, în special în serviciile de reanimare”, a indicat prefectura din Pyrénées-Atlantiques într-un comunicat.

Ţara, aflată în izolare totală din 17 martie pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, a înregistrat vineri cel mai grav bilanţ de la începutul epidemiei: 588 de persoane au decedat în 24 de ore, ridicând la 6.500 bilanţul total al deceselor, în timp ce peste 6.600 de persoane se află de asemenea la reanimare, un record „în istoria medicală franceză”, a subliniat directorul general al sănătăţii, Jerome Salomon, în cursul întâlnirii sale cotidiene cu presa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro