Sari direct la conținut

Coronavirus: Austria continuă relaxarea treptată a măsurilor de izolare şi redeschide unele muzee

HotNews.ro
COVID-19, Foto: Mediastandard.ro
COVID-19, Foto: Mediastandard.ro

Austria va redeschide de la jumătatea lunii mai spaţiile culturale, inclusiv unele muzee, în cadrul relaxării graduale a măsurilor de izolare permisă de guvern după ce epidemia de coronavirus pare să fie sub control în această ţară, scrie Agerpres, citând Reuters.

Potrivit executivului condus de Sebastian Kurz, întrucât rata zilnică a noilor infecţii de coronavirus confirmate a coborât sub 1% este posibilă o redeschidere parţială a economiei, cu precizarea că se vor face ajustări dacă numărul infecţiilor va creşte din nou.

”Da la jumătatea lunii mai vor fi posibile reprezentaţiile în domeniul artistic şi cultural, desigur şi muzeele se vor redeschide”, a declarat la o conferinţă de presă vicecancelarul Werner Kogler, adăugând că încă nu a fost stabilită data, dar evenimentele la care se adună multă lume, precum festivalurile muzicale, rămân suspendate până pe 31 august, probabil chiar şi după această dată în cazul teatrelor.

La rândul său, ministrul culturii şi artei, Ulrike Lunacek, a precizat că muzeele federale de stat, inclusiv muzeul Belvedere din Viena, au decis să nu se redeschidă publicului mai devreme de sfârşitul lunii iunie. Vor fi în schimb redeschise de asemenea bibliotecile şi librăriile, a adăugat el.

Săptămâna aceasta au fost redeschise în Austria magazinele mici, celelalte magazine urmând să-şi reia activitatea la începutul lui mai şi restaurantele la jumătatea acestei luni. Dar este obligatorie masca în supermarketuri, călătoriile interne şi internaţionale rămân restricţionate, iar orice adunare publică rămâne interzisă, inclusiv evenimentele sportive şi culturale.

Deşi a înregistrat un număr relativ mare de cazuri de COVID-19, 14.540 până în prezent şi 410 decese, Austria a reuşit să pună epidemia sub control, înregistrând în ultima săptămână numai în jur de o sută de noi cazuri de infectare pe zi.

Autorităţile austriece sunt însă criticate pentru reacţia tardivă după confirmarea primelor cazuri de COVID-19 în staţiunea montană Ischgl, frecventată de turişti europeni şi unde la începutul lunii martie s-a format un focar ce a infectat şi numeroşi turişti străini care au răspândit mai departe noul coronavirus în ţările lor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro