Coronavirus și democrația: Consiliul European va discuta sancționarea statelor UE care încalcă statul de drept în numele gestionării crizei COVID-19 (Le Drian)
Statele membre UE care încalcă statul de drept în numele gestionării crizei Covid-19 vor trebui să dea socoteală în fața Consiliului European, a avertizat luni ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, vizând în special Ungaria, relatează AFP.
”Această problemă va fi pusă la momentul oportun și îmi imaginez că va putea fi ridicată la un viitor Consiliu European”, a declarat Jean-Yves Le Drian, într-un interviu în Le Monde, cu privire la posibilele sancțiuni europene împotriva Ungariei și Poloniei.
”Dar prioritatea este lupta împotriva pandemiei”, a subliniat el.
Premierul Ungariei Viktor Orban și-a asumat puteri depline în contextul pandemiei.
Ungaria face deja obiectul unei proceduri în cadrul articolului 7 al Tratatului Uniunii pentru încălcarea valorilor UE, ceea ce teoretic poate duce la sancțiuni.
Partidul conservator naționalist aflat la putere în Polonia intenționează să mențină alegerile prezidențiale din 10 mai, în ciuda epidemiei cu noul coronavirus, prin organizarea unui scrutin prin corespondență.
Opoziția solicită o amânare, având în vedere că, în situația actuală, votul din mai îl favorizează pe Andrzej Duda, ceilalți candidați neputând face campanie.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este ”în special îngrijorată” de către ultimele decizii ale Ungariei.
”Vom lua măsurile necesare, așa cum am luat și în trecut”, a spus ea la începutul lunii aprilie.
Parlamentul de la Budapesta i-a conferit premierului Viktor Orban dreptul de a guverna prin decrete și a introdus pedeapsa cu închisoarea pentru oricine distribuie informații false sau zădărnicește eforturile guvernului de combatere a epidemiei.