Viorel Cataramă, care a anunțat că vrea să se infecteze cu COVID-19, este vicepreședintele Crucii Roșii, ONG-ul care a strâns cei mai mulți bani din donații în criza coronavirusului
Viorel Cataramă, care a anunțat public că vrea să se infecteze „voluntar” cu coronavirus, este vicepreședintele filialei din România a Crucii Roșii, ONG-ul care, potrivit informațiilor care au circulat în această perioadă în spațiul public, a adunat cele mai multe fonduri din donații și sponsorizări, de la debutul crizei coronavirusului. Din conducerea Crucii Roșii Române mai fac parte Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române (președinte) și Raed Arafat (care este, alături de Viorel Cataramă, unul dintre cei 6 vicepreședinți).
Cataramă vrea să se infecteze, Crucea Roșie spune că declarațiile lui nu reprezintă poziția oficială a organizației
Viorel Cataramă nu este doar om de afaceri și politician, ci și vicepreședinte al Crucii Roșii Române, unul dintre cele mai de succes ONG-uri din țara noastră, care s-a implicat activ în gestionarea crizei coronavirusului, inclusiv prin sprijinirea spitalelor cu echipamente și aparatură, și a primit, la rândul său, donații în bani pe măsură.
Viorel Cataramă a anunțat public săptămâna aceasta că vrea să se infecteze „voluntar” cu coronavirus, motivând că vrea să demonstreze că „imunizarea de grup ar fi o soluţie mai bună pentru România, iar politica statului acasă a fost o măsură greşită”.
De cealaltă parte, Societatea Națională de Cruce Roșie din România a transmis vineri, la solicitarea HotNews.ro, că declarațiile lui Viorel Cataramă pe această temă „nu reprezintă poziția oficială a Societății Naționale de Cruce Roșie din România”.
Inițial, Viorel Cataramă a anunțat că a cerut să fie lăsat să se interneze într-un spital unde sunt tratați pacienți cu coronavirus, pentru a se putea infecta „voluntar”, iar după ce i s-a refuzat acest lucru, a anunțat public că a mers în comuna Bărbuleşti, din județul Ialomiţa, unde, până acum, peste 70 de persoane au fost infectate cu coronavirus, în încercarea de a se infecta.
„În momentul în care plec de aici voi fi singur, merg direct acasă şi mă izolez, astfel încât să aştept rezultatul”, a declarat ieri Viorel Cataramă.
Dosar penal pe numele lui Viorel Cataramă
Astăzi, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni i-au deschis dosar penal lui Viorel Cataramă, după ce a fost în localitatea Bărbulești din Ialomița, unde sunt 70 de cazuri de COVID-90, cu intenția declarată de a se infecta cu noul coronavirus. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni au deschis un dosar penal pe numele omului de afaceri pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 din Codul Penal.
Crucea Roșie a precizat vineri, la solicitarea HotNews.ro, că „Activitatea domnului Viorel Catarama în calitate de vicepreședinte al Societății Naționale de Cruce Roșie din România se desfășoară pe plan administrativ și organizatoric, acesta neavând atribuții în domeniul recomandărilor medicale și sanitare. Domnul Viorel Catarama nu a prezentat vreodată această acțiune personală Crucii Roșii Române sau voluntarilor acesteia.”
Reprezentanții Crucii Roșii mai spun că desfășoară, din data de 28 februarie 2020, o campanie națională de conștientizare și informare a populației asupra importanței prevenției și limitării infectării cu noul Coronavirus (COVID-19). „Misiunea organizației noastre este de a proteja viața și de a crește nivelul de cunoștințe al populației cu privire la prevenirea îmbolnăvirilor.”
De asemenea, Crucea Roșie îi îndeamnă pe români „să stea acasă și să respecte sfaturile autorităților competente”.
Donații de ordinul milioanelor de euro pentru Crucea Roșie, de la izbucnirea epidemiei
Potrivit informațiilor care au apărut în spațiul public de la debutul epidemiei de coronavirus în România, Crucea Roșie este ONG-ul care a primit, practic, cele mai multe sume provenite din donații și sponsorizări în această criză, pentru îi a ajuta la rândul său, mai departe, pe cei afectați de pandemie.
O parte dintre donațiile primite de Crucea Roșie în această perioadă: câte un milion de euro de la OMV Petrom și Philip Morris, 1.500.000 de lei de la Procter & Gamble România, 1 milion de lei de la producătorul de bere Timișoreana, 1.160.000 de lei de la Mega Image, 400.000 de euro de la Orange România, câte 200.000 de euro de la Fundația Globalworth și respectiv Carrefour România și Fundația Carrefour, 759.152 de lei de la Grupul CEZ România, 150.000 de euro de la NEPI Rockcastle, 100.000 de euro de la Sphera Franchise Group (KFC, PizzaHut), 100.000 de euro de la operatorul european de pariuri sportive și cazinou online BETANO.com, 433.000 de lei de la Electrica Furnizare, 250.000 RON de la Heineken România, 200.000 de lei de la PepsiCo România sau 100.000 RON de la Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente – ARPIM (sursa donațiilor primite de Crucea Roșie: RevistaBiz.ro).