Sari direct la conținut

FOTO Kievul confirmă că Rusia vrea să împartă Ucraina în trei în următorii 20 de ani: Kremlinul spune că România poate prelua teritorii după divizarea țării

HotNews.ro
Razboi Rusia-Ucraina, Foto: Cruxenoir / Alamy / Profimedia Images
Razboi Rusia-Ucraina, Foto: Cruxenoir / Alamy / Profimedia Images

Directorul adjunct al serviciului de informații militare al Ucrainei, generalul Vadim Skibiţki, confirmă existența unui plan rusesc care vizează împărțirea Ucrainei în trei până în anul 2045. Regiunile de est ale țării, inclusiv teritoriile ocupate parțial și integral de ruși, vor fi anexate de Rusia, în timp ce regiunile vestice ar putea fi revendicate de Polonia, Ungaria și România.

 „Primul lucru este că DIU este la curent cu acest document… Voi spune mai multe, acest document a fost pregătit de Ministerul Apărării și Statul Major al Forțelor Armate Ruse în jurul lunii decembrie a anului trecut. Acest document servește drept baza planurilor de apărare pe termen lung – pentru cel puțin 10 ani. Concret, acest document a fost elaborat pentru 2026-2035 cu o perspectivă până în 2045”, a declarat generalul Vadim Skibiţki într-un interviu pentru Interfax Ucraina, potrivit Ukrainska Pravda.

Putin are nevoie de toată Ucraina pentru a se simți în siguranță

Vadim Skibiţki a adăugat că documentul abordează evoluția ulterioară a situației la scară globală și regională și amenințările pe care Rusia le vede. El a mai subliniat că, pentru a avea un potențial economic, demografic, teritorial și militar puternic, Putin are nevoie de toată Ucraina.

„În ceea ce privește posibila împărțire a Ucrainei. Fără îndoială, scopul strategic al Rusiei rămâne ocuparea completă a țării noastre… Iar acest scenariu de dezvoltare ulterioară cu o posibilă împărțire a teritoriului este relevant, nici măcar pentru 2035-45. Va fi deja relevantă în viitorul apropiat, în 2026, și poate chiar mai devreme. Ați auzit declarațiile lui Putin despre teritoriile ucrainene. El spune deja că regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie și Crimeea ar fi teritorii rusești, conform Constituției lor.”

Interfax Ucraina scria pe 20 noiembrie, citând surse din comunitatea ucraineană de informații, că Ministerul Apărării al Rusiei a pregătit un plan pentru împărțirea Ucrainei până 2045, plan care ar vrea să-l propună viitoarei administrații americani.

Kyiv Independent scria de asemenea pe 20 noiembrie că o sursă din cadrul serviciilor de informații a confirmat planul, deși publicația nu a putut verifica în mod independent informația.

Kyiv Independent nota totuși atunci că nu este clar care este statutul documentului rus obținut de serviciile secrete ucrainene – dacă este un plan real al conducerii ruse, un proiect de propunere sau altceva. Autorul său exact este, de asemenea, necunoscut. Serviciul de informații al Ucrainei a susținut că a fost dezvoltat de Ministerul rus al Apărării.

România, Polonia și Ungaria vor putea revendica teritorii din Ucraina

Potrivit presupusului document, acesta prevede dizolvarea efectivă a statului ucrainean independent și împărțirea teritoriului în trei.

Regiunile de est ale țării, inclusiv teritoriile ocupate parțial și integral de ruși, vor fi anexate de Rusia. Teritoriul din mijloc va deveni un stat controlat de ruși. Este numită „entitate statală pro-rusă”, include Kievul, și prevede formarea unei entități statale cu autorități pro-ruse și o prezență militară rusă. Regiunile vestice ar fi „teritorii disputate”, iar Kremlinul crede că viitorul lor poate fi decis între Rusia și alte state vecine – Ungaria, Polonia, România.

De altfel ideea împărțirii Ucrainei de către Rusia nu este nouă. În iulie 2022, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, publica o hartă a Europei în care Ucraina este împărțită între alte țări, cea mai mare aparținând Rusiei, iar altele mai mici Poloniei și României.

Astfel, potrivit hărții, Vinița și Cernăuți ar aparține României. Liov, Ternopil și alte orașe ar aparține Poloniei, iar restul Rusiei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro