Tătaru: Nu putem lăsa ca într-o pandemie să gestionăm politic criza. Despre redeschiderea teraselor: Orice aglomeraţie mai mare înseamnă şi o reactivare a unor focare
Criza coronavirusului nu poate fi lăsată să fie gestionată politic, iar Guvernul va lua o decizie după ce forma finală a Legii privind starea de alertă va fi votată de Parlament, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Întrebat despre redeschiderea teraselor, așa cum prevede legea modificată de parlamentari, Tătaru a spus că „orice aglomerație înseamnă și o reactivare a unor focare”.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat la Europa FM că suntem la începutul pantei descendente a curbei, într-un moment în care autoritățile urmează să gestioneze și momentul relaxării restricțiilor – 15 mai.
El a spus că, în funcție de votul din Camera Deăputaților asupra legii privind starea de alertă, Guvernul se va întâlni în această seară sau mâine dimineață pentru o decizie.
„Pentru a putea gestiona acest moment, trebuie să relaxăm progresiv, gradual. Starea progresivă, graduală trebuie să se desfăşoare într-o anumită stare administrativă pentru a putea gestiona şi momentele neplăcute care pot interveni. Este un moment în care Guvernul României a gândit ca în perioada care va veni să fie o stare de alertă în care să putem controla evoluţia ulterioară şi în funcţie de creşterea numărului de cazuri noi, a deceselor, să putem gestiona, la un moment dat, apariţia unui focar nou. Să vedem forma finală a legii şi apoi vom avea un punct de vedere”, a declarat ministrul Sănătății.
Întrebat cât de riscantă este redeschiderea teraselor, așa cum au prevăzut parlamentarii în legea privind starea de alertă, Nelu Tătaru a răspuns: „Orice aglomerație a populației înseamnă și o reactivare a unor focare. Se întâlnesc persoane care au stat în comunități izolate, mici, diferite. Aceste comunități care se constituie pot fi cele care dau și o transmitere. Nu putem ști cine este asimptomatic, cine poate da această boală, iar epidemiologic nu putem controla ce va urma. Rămâne o relaxare progresivă pentru a gestiona din fașă un număr de cazuri noi care ar putea urma”.
„Dar nu putem lăsa ca într-o pandemie să gestionăm politic criza”, a adăugat ministrul Sănătății.