Sari direct la conținut

Ce le răspunde ministrul Sănătății reprezentanților Patriarhiei, care au cerut "reluarea grabnică" a slujbelor în biserici

HotNews.ro
Biserica in epidemie, Foto: InquamPhotos / George Călin
Biserica in epidemie, Foto: InquamPhotos / George Călin

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, le răspunde reprezentanților Patriarhiei Române, care au cerut joi „revenirea grabnică” la oficierea slujbelor religioase și în interiorul bisericilor. Tătaru spune că nu este posibil din 15 iunie, în condițiile în care încă există transmitere a coronavirusului în comunitate și sunt active peste 4.000 de cazuri, și că o astfel de decizie va fi luată în măsura în care va scădea transmiterea comunitară, dar nu mai devreme de 1 iulie.

  • „Evaluarea și evoluția zilnică din perioada imediat următoare ne va da și momentul când se va face acest lucru. De pe 15 (iunie – n.r.) încă nu. Încă avem rata de transmitere în comunitate.
  • Ieri am avut 237 de cazuri noi, încă avem în jur 150 cazuri în terapie intensivă, încă avem peste 4.000 de cazuri active în societate, iar adresabilitatea a crescut din ce în ce mai mult la unitățile de primiri urgențe în ultima perioadă.
  • În măsura în care vom vedea că în perioada 15 iunie – 1 iulie vom vedea că avem o evoluție favorabilă, scăderea numărului de cazuri, dar mai ales transmiterea în comunitate în măsură scăzută, atunci putem decide.
  • (…) Nu mai devreme de 1 iulie, atât timp cât încă nu avem obiectivată o scădere a transmiterii în societate”, a declarat Nelu Tătaru, vineri, întrebat despre solicitarea Patriarhiei române de reluare a slujbelor în interiorul bisericii.

Patriarhia Română susține că „revenirea grabnică” la oficierea slujbelor religioase și în interiorul bisericilor, cu respectarea măsurilor de igienă și de distanțare, „este deja deplin justificată și adecvată actualei realități sociale”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănărescu, în acest sens au fost făcute, inclusiv recent, demersuri către autorități „însoțite de speranța intensă a unui răspuns realist și înțelept”.

„Revenirea la ritmurile adânci ale organismului comunitar este esențială în păstrarea echilibrului moral și spiritual al acestuia. Istoria universală a umanității releveză indubitabil că, indiferent de gradul de secularizare, resorturile cele mai profunde ale vieții personale și sociale rămân cele de natură religioasă și că gradul de claritate morală din interiorul unei societăți este conferit de viața spirituală a acesteia”, afirmă reprezentantul BOR într-un comunicat de presă transmis joi.

El spune că oamenii au contribuit la diminuarea rapidă a pandemiei și că doresc „în mod justificat” să participe la slujbe în biserică.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro