”N-a rămas nimic pentru Europa”. SUA au cumpărat toată producția de remdesivir pe următoarele 3 luni
Statele Unite au cumpărat toată producția din următoarele trei luni de remdesivir, unul dintre cele două medicamente ce au dovedit până acum că funcționează contra Covid-19, americanii nelăsând nimic pentru Europa sau restul lumii, scrie Guardian.
Experții și activiștii din sănătate sunt îngrijorați de această acțiune unilaterală a SUA, dar și de posibilele implicații, de exemplu în cazul în care un vaccin va deveni disponibil. Mai ales că Administrația Trump a arătat deja că este pregătită să plătească mai mult și să se descurce mai bine decât restul țărilor pentru a-și asigura produsele medicale de care SUA au nevoie, scrie publicația britanică.
”Și-au asigurat acces la cea mai mare parte a producției de remdesivir, așa că n-a rămas nimic pentru Europa”, a explicat Andrew Hill de la Universitatea Liverpool.
Remdesivir, primul medicament aprobat de autorități pentru tratarea Covid-19, este produs de Gilead și a dovedit că ajută pacienții să se refacă mai repede după boală.
Primele 140.000 de doaze, distribuite pentru studii clinice în mare parte din lume, s-au terminat. Acum, Administrația Trump a cumpărat peste 500.000 de doze, ceea ce înseamnă producția Gilead din august și 90% din producția din august și septembrie.
”Președintele Trump a obținut un acord grozav pentru a se asigura că americanii au acces la primul tratament autorizat pentru Covid-19. Pe cât posibil, vrem să ne asigurăm că fiecare pacient american care are nevoie de remdesivir îl va primi”, a declarat secretarul american al sănătății, Alex Azar.
Medicamentul ce a fost dezvoltat pentru a trata ebola, fără a avea însă efect asupra acesteia, este patentat de Gilead, ceea ce înseamnă că alte companii nu-l pot produce. El costă circa 3.200 de dolari pentru tratamentul cu șase doze, potrivit guvernului american.
Cele mai promițătoare tratamente de până acum par să fie antiviralul remdesivir, dexametazona (un steroid care tratează răspunsul inflamator al organismului la Covid-19) și plasma donată de pacienții care au anticorpi la boală.
Citește și: