Sari direct la conținut

Germania, avocatul european al vaccinului rusesc împotriva Covid-19

HotNews.ro
Angela Merkel, Foto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images
Angela Merkel, Foto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

Germania se conturează ca principalul avocat pentru aducerea în Europa a vaccinului rusesc anti-Covid, evocând chiar o producție comună și un sprijin administrativ, în momentul în care Berlinul, ca și Bruxellesul, este criticat pentru modul în care gestionează pandemia, scrie AFP.

Publicarea unor rezultate foarte bune în reputata revistă științifică The Lancet pare să deschidă un nou capitol în relația complexă dintre UE și Rusia: cooperarea legată de Sputnik V, în momentul în care europenii studiază sancțiuni europene pentru dosarul Navalnîi.

„Dincolo de toate diferențele politice care sunt importante, putem totuși să lucrăm împreună în cadrul unei pandemii, într-un domeniu umanitar”, rezuma la sfârșitul lui ianuarie cancelarul Angela Merkel, care se luptă de ani de zile să mențină dialogul cu Vladimir Putin, în ciuda anexării Crimeii și chiar a acțiunii de spionaj care a vizat Parlamentul german.

Laborator german

Ministrul german al Sănătății a anunțat miercuri că Rusia a contactat deja un laborator german, IDT Biologika, pentru a discuta despre producția Sputnik V.

Institutul Gamaleya, precum și Fondul suveran rus RDIF „sunt interesați de cooperarea pentru o posibilă producție și au contactat IDT Biologika”, cu sediul în statul regional Saxonia-Anhalt (estul Germaniei), a explicat purtătoarea de cuvânt, fără a oferi detalii.

Laboratorul IDT, specializat în producerea de vaccinuri, a stopat la începutul lui ianuarie dezvoltarea unui vaccin propriu după date mai puțin bune decât cele sperate în ceea ce privește răspunsul imunitar după un prim studiu.

Are 1.400 de angajați și o cifră de afaceri de 220 milioane euro în 2019.

Angela Merkel propusese anterior ca agenția germană a medicamentelor să „susțină Rusia” în cererea sa la organismul european competent, EMA.

Acesta a dezvăluit marți seara că a „vorbit exact despre acest punct cu președintele rus” și că vaccinurile rusești și chinezești sunt „binevenite” imediat ce vor fi autorizate în Europa.

Vaccinul Sputnik V, inițial primit cu scepticism de comunitatea științifică internațională, este eficient în proporție de 91,6% împotriva formelor simptomatice de Covid-19, potrivit rezultatelor publicate de Lancet și validate de experți independenți.

Moscova ar putea acum însă să fie depășită de comenzi.

Pentru moment, pe lângă Rusia, Kazahstanul, India, Coreea de Sud și Brazilia produc Sputnik V.

Cooperare ‘critică’

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a spus miercuri că Germania va servi drept „intermediar” pentru cererea Rusiei de a studia opțiunile de producție în Germania și în Europa.

Invocând o cooperare „constructivă și critică”, acesta a apreciat că este posibilă o omologare de către EMA, după rezultatele „încurajatoare” ale testelor clinice.

Germania își asumă astfel o poziție complicată față de Moscova: nevoia de vaccinul rusesc, susținerea pentru controversatul proiect al gazoductului Nord Stream II, în ciuda presiunilor americane și a opoziției Franței, și, pe de altă parte, tensiunile după otrăvirea opozantului Alexei Navalnîi.

În acest ultim dosar, Berlinul a indicat că noi sancțiuni nu sunt excluse. Mai mulți responsabili politici germani spun în același timp că ele nu vor servi la nimic.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro