Sari direct la conținut

CDC: Varianta Delta s-ar putea răspândi la fel de ușor ca varicela / Rată de reproducere R0 de 8-9 și încărcătură virală similară indiferent de vaccinare

HotNews.ro
Coronavirus, Foto: Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia
Coronavirus, Foto: Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Varianta Delta a coronavirusului pare să se răspândească la fel de ușor ca varicela și să provoace forme grave ale bolii, potrivit unui document al Centrului pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor din Statele Unite (CDC), relatează CNN.

Documentul – o prezentare cu slide-uri, conține date nepublicate care arată că persoanele vaccinate în regim complet împotriva coronavirusului ar putea răspândi la fel de ușor varianta Delta precum cele care nu s-au vaccinat.

Directorul CDC, Rochelle Walensky, a confirmat autenticitatea documentului dezvăluit inițial de jurnaliștii de la The Washington Post.

„Cred că oamenii trebuie să înțeleagă că nu strigăm ‘lupul!’ aici. Este ceva serios”, a declarat Walensky pentru CNN, adăugând că „este unul dintre cele mai transmisibile virusuri pe care le cunoaștem. Rujeola, varicela, asta (varianta Delta) – toate fac parte din această categorie”.

Rată de reproducere R0 de 8-9

CDC urmează să publice în cursul zilei de vineri datele pe baza cărora Walensky a luat decizia controversată de a recomanda ca inclusiv persoanele vaccinate în regim complet împotriva COVID-19 să poarte măști în spațiile interioare în locurile în care există o transmitere susținută sau ridicată a coronavirusului.

Aceasta a afirmat de asemenea că toate persoanele prezente în școli – elevi, angajați, vizitatori – ar trebui să poarte mască de protecție.

„Măsurile de care avem nevoie pentru a ține asta (varianta Delta) sub control sunt extreme”, a subliniat Rochelle Walensky.

Prezentarea CDC afirmă că varianta Delta este la fel de transmisibilă ca varicela, fiecare persoană infectată transmițând mai departe virusul în medie la 8-9 persoane.

Varianta originală a coronavirusului depistată în Wuhan era la fel de transmisibilă ca răceala obișnuită, fiecare persoană care a contractat virusul infectând la rândul ei în jur de alte două persoane.

Amintim că această transmisibilitate este cunoscută drept R0 sau rata de reproducere a virusului.

„Când te gândești la boli care au un R0 de 8 sau 9 – nu sunt multe”, a declarat Walensky pentru CNN.

Încărcătură virală similară indiferent de vaccinare

De asemenea persoanele vaccinate care contractează COVID-19 au o cantitate la fel de mare a coronavirusului în organismele lor precum cele nevaccinate. Asta înseamnă că probabilitatea de transmitere mai departe a SARS-CoV-2 este egală în rândul ambelor categorii.

„Ideea principală este că, spre deosebire de celelalte variante, [în cazul variantei Delta] persoanele vaccinate, chiar dacă nu au prezentat simptome, s-au infectat și au avut încărcături virale la niveluri similare cu persoanele nevaccinate care s-au infectat”, a afirmat pentru CNN dr. Walter Orenstein, directorul Centrului de Vaccinare Emory, după revizuirea documentului CDC.

O veste bună este însă că persoanele vaccinate sunt mai în siguranță.

„Vaccinurile previn peste 90% din cazurile severe ale bolii dar ar putea fi mai puțin eficace în împiedicarea infectării și transmiterii”, afirmă documentul CDC. „Prin urmare au loc mai multe infecții în rândul persoanelor vaccinate și o transmitere comunitară mai mare în pofida vaccinării”, continuă acesta.

De asemenea documentul citează trei lucrări diferite care arată că varianta Delta – cunoscută inițial drept varianta indiană sau B.1.717.2 – cauzează forme mai grave ale bolii însă precizează că vaccinurile anti-Covid reduc riscul dezvoltării unei forme grave sau a decesului de 10 ori.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro