Sari direct la conținut

Vaccinul anti-Covid Johnson & Johnson a eșuat într-un ”număr important” de cazuri

HotNews.ro
Vaccinul Janssen al Johnson and Johnson, Foto: Allen J Schaben/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia
Vaccinul Janssen al Johnson and Johnson, Foto: Allen J Schaben/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vaccinul anti-Covid Janssen, produs de Johnson & Johnson și administrat într-o singură doză, a eșuat într-un ”număr important” de cazuri, a spus Agenția franceză a Medicamentelor, relatează AFP.

”A fost raportat un număr important de cazuri în care vaccinul Janssen a eșuat, în special în formele grave (deces, reanimare), cât și o suprareprezentare a pacienților vaccinați cu Janssen la terapie intensivă în două” Centre spitalicești universitare, una în Marsilia și una în Tours (vest), noteză în raportul său Agenția franceză pentru securitatea medicamentelor ANSM.

Din aprilie, aproximativ un milion de injecții cu acest vaccin comercializat de laboratorul american Johnson & Johnson (J&J), singurul care trebuie administrat într-o singură doză, au fost efectuate în Franța. Dintre persoanele vaccinate cu Janssen, au fost raportate 32 de cazuri de infecție cu Covid-19, o rată de 3,78 la 100.000.

Dintre aceste 32 de cazuri, 29 au fost grave și au fost înregistrate 4 decese (persoane cu vârste cuprinse între 73 și 87 de ani). Acești pacienți grav afectați au prezentat „majoritar comorbidități cu risc de formă grave”, potrivit ANSM.

Pentru cele 17 cazuri de infecție în care se cunoaște varianta, a fost de fiecare dată varianta Delta.

În plus, două spitale au raportat un număr neobișnuit de mare de pacienți vaccinați cu Janssen în rândul persoanelor spitalizate la terapie intensivă, în ciuda vaccinării.

În Marsilia, din 7 pacienți vaccinați și internați la terapie intensivă, 4 fuseseră vaccinați cu Janssen. În Tours, această proporție a fost de 3 din 6.

Toate aceste elemente justifică „investigații suplimentare” pentru a verifica dacă eșecurile sunt mai mari la Janssen decât cu celelalte vaccinuri disponibile în Franța.

Pe 24 august, Autoritatea Națională Franceză pentru Sănătate (HAS) a recomandat ca persoanele vaccinate cu Janssen să primească o doză de rapel cu un vaccin ARNm (Pfizer sau Moderna) la patru săptămâni după imunizarea completă.

Mai multe studii din viața reală au arătat că prima doză de vaccin Pfizer sau AstraZeneca a asigurat o protecție insuficientă împotriva variantei Delta. Nu sunt disponibile date din acest punct de vedere pentru Janssen, dar HAS a considerat că cel mai probabil acest lucru se întâmplă și în cazul Janssen.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro